Ура! Отслабваме заради студа

Отслабване

Студът вече няма да ни е толкова неприятен – ниските температури предизвикват образуване на протеин, който превръща т.нар. лоши мазнини в добри. Това е откритие на учените от Калифорнийския университет, публикувано във вестник Дейли експрес.

Новооткритият протеин е наречен Zfp516 и според учените се формира, когато тялото е изложено на ниски температури. Благодарение на Zfp516 т.нар. бяла мазнина, която складира енергия и се натрупва, се преобразува в кафява мазнина, която изгаря калориите.

Учените от Калифорнийския университет са направили проучване с помощта на гризачи – част от мишките са имали ниско ниво на въпросния протеин, а останалите - високо. Специалистите подложили и двете групи гризачи на диета, която съдържала много мазнини.

Резултатите показват, че гризачите, които са имали по-високо ниво на протеина, преди да започнат хранителния режим, назначен от учените, са качили с 30 на сто по-малко килограми в сравнение с останалите.

Кафявата мазнина употребява приетите калории за поддържане на телесната топлина – тя изгаря глюкозата и мазнините. В случай че учените успеят да активират това ѝ свойство, то може да бъде използвано за борба с наднорменото тегло, както и диабета.

Студ

Човек обаче живее в среда, в която може да контролира температурата, което, от своя страна, означава, че количеството на кафявата мазнина в тялото намалява, обясняват изследователите.

Ако не ви се струва много добра идея да сваляте килограми, като стоите на по-хладно, можете да опитате нещо друго. Ново изследване показва, че пълнозърнестите храни не само могат да ни помогнат да отслабнем, но и са ключ към дълголетието.

Кафявият ориз, овесените ядки и други подобни продукти ще намалят риска от смърт, причинена от сърдечно-съдово заболяване. Това смятат учени от Харвардския университет.

Специалистите са проучвали повече от 100 хиляди души в продължение на 14 години. В началото на проучването всички участници били в добро здраве, но след края му 26 хиляди от тях вече не били живи.

Резултатите категорично показват, че пълнозърнестите храни предпазват от много заболявания, между които и сърдечно-съдови.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати