gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нощното ядене вреди ли?

Нощното ядене вреди ли?

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651111042k
Нощното ядене вреди ли?
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
9.24 лв.
Виж ››

Много хора обичат да си хапват късно вечер и през нощта. В медицината има специален термин за това състояние - Синдром на късното хранене. Повечето от тези хора могат да контролират желанието си за храна през деня, но късно вечер не успяват. Нощното хранене води до:

1. Здравословни проблеми - приемът на тежки и пикантни храни късно вечер крие здравословни рискове.

2. Влошаване на паметта - според учени храненето през нощта води до влошаване на паметта.

3. Нарушениe на съня - когато ядем преди лягане или през нощта храносмилателната ни система се затормозява. Това се отразява на качеството на съня ни.

4. Наднормено тегло - в днешното забързано ежедневие повечето хора нямат време през деня да закусят или обядват както трябва. В повечето случаи се хапва нещо набързо и на крак. Вечерта е моментът, когато могат да седнат и да хапнат по обилно. Това може да доведе до напълняване.

5. Нарушения на ендокринната система - учени са открили, че нощното хранене има отрицателен ефект върху ендокринната система на човека. Както знаем, правилното функциониране на тази система е много важно за организма. Ендокринната система регулира основните жизнени процеси, които протичат в човешкия организъм. Ако тя не функционира правилно, това ще се отрази на целия организъм.

Нощното ядене вреди ли?

Повечето хора не обръщат внимание на желанието си за храна късно вечер и нощем. Те се виждат нищо страшно в това. Но както сами виждате не ето не е толкова безобидно.

Храносмилането спира по време на сън. Затова е добре вечер преди лягане да не се прекалява с храната. Нощта е времето в което организма има нужда от почивка и сън, а не от храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати