Лечебни рецепти с Бакопа мониери

Бакопа Мониери Чай

Бакопа мониери е единствената билка, която гони по успех гинко билобата в борбата със загубата на памет. Наричана още Брахми, многогодишната билка била използвана в аюрведическата медицина в продължение на векове.

С нея са лекувани проблеми като лоша памет и мозъчна мъгла. В наши дни възможностите и се потвърждават. Открива се в в мочурливите райони на Индия, Непал, Шри Ланка, Китай, Тайван и Виетнам, Флорида (САЩ), Хавай и из южните щати.

Едно от първите научни доказателства за свойствата на Бакопа мониери е мозъчно изследване, проведено през 1996 г. То доказва, че дългосрочната консумация на прах Бакопа намалява количеството време, необходимо за запаметяване на нова информация с цели 50 процента.

През 2002 година пък друго изследване, публикувано в списание Невропсихофармакология показва, че Бакопа има „значителен ефект“ върху способността на субектите да запаметяват нова информация.

Наред с кокосовото масло, редовният прием на билката може да ни предпази от по-сериозни състояния. След много изследвания се стига до заключението, че Бакопа мониери може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Бакопа Мониери

В Аюрведа - индийската традиционна медицина, освен за паметта, Брахми се използва и за облекчаване на епилепсия и астма, възпаления, болки, треска и като упояващо средство. Приемът му подобрява имунитета.

Преди да прибегнете до употреба на Брахми, се уверете в латинското име на извлека/екстракта, който купувате/консумирате, за да не изпаднете в недоумение. То е Centella asiatica. В екстракта от Брахми се съдържат множество активни съставки като алкалоиди, сапонини, флавоноиди и др.

Бакопа мониери на прах няма добър вкус. Най-добре да се консумира във формата на растителни капсули или смесено в шейк. Най-популярно е под формата на извлек.

При изследвания с хора приеманите дози са от 100 до 300 мг стандартизиран екстракт от Бакопа мониери на ден. Най-добре е да се посъветвате с лекар или да следвате упътването на опаковката.

Екстрактът от растението не се препоръчва на кърмачки, бременни, бебета и малки деца. При хора, страдащи от хронични проблеми на стомашно-чревния тракт, следва да консултират приема с наблюдаващия ги лекар.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати