gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Отровна бира убила 69 души в Мозамбик

Отровна бира убила 69 души в Мозамбик

Отровна бира

69 са загиналите след консумация на смъртоносна бира в Мозамбик. Други 182 души, които са пили от бирата, са настанени в болница и са под наблюдение, информират здравните експерти в Южна Африка.

39 от пострадалите са настанени в областите Читима и Сонго. Останалите са в различни болници, като някои от тях все още се преглеждат след употребата на отровната бира.

Пивото, което отне живота на толкова хора, е традиционно за страната и е известно като помбе. То се сервира на всяко важно събитие в провинцията Тете и обикновено се приготвя от просо.

Според първоначалните мнения на властите бирата е била отровена, след като в нея е добавена крокодилска жлъчка. Но тепърва предстоят да се направят тестове, за да се докаже тази теза.

Правителството обяви с декрет в неделя тридневен национален траур в памет на жертвите, сред които има и 2-годишно дете, което само е опитало от бирата.

Здравните власти са започнали да събират хранителни продукти и други артикули като дарение на засегнатите семейства.

Инцидентът с масовото натравяне е станал на погребение. По-голямата част от опечалените са консумирали от пенливата течност и още същия следобед са се почувствали зле.

Разследващите органи смятат, че бирата е била отровена, когато хората са били на гробищата. Все още обаче не е ясно дали напитката е била умишлено отровена или крокодилската жлъчка е попаднала в нея случайно.

Жената, която е варила бирата, също е сред загиналите.

Кръвни проби от жертвите, както и проби от бирата, са били изпратени за изследване в столицата Мапуто, информира директорът на местната здравна служба Карли Мос.

Здравният ръководител добавя и че това не е първият смъртен случай с подобни размери за страната от консумацията на напитка.

По нейни думи броят на загиналите може да нарасне, тъй като здравното ведомство няма достатъчно ресурси, за да се справи с инцидента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати