Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се храним при хемороиди?

Как да се храним при хемороиди?

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Бананите се препоръчват при хемороиди

Хемороиди – възпалително заболяване на дебелото черво, придружено от тромбоза, патологична усуканост и разширение на хемороидни вени, които образуват възли в ректума.

Причините за възникване на хемороиди са хроничен запек – увеличаване на кръвния поток и натиск в ректума, бременност и раждане, заседнал начин на живот, алкохолно злоупотребяване, повишена физическа активност, пикантна храна, причиняваща дразнене на аналния канал, затлъстяване, генетично предразположение, стресови ситуации, възпаление на черния дроб и червата, инфекциозни процеси, тумор.

Симптомите при хемороиди са кървене на ректума, особено след движение на червата, кръв в изпражненията, пролапс и уплътняване на хемороиди, сърбеж и дразнене в ануса, болка при ходене, дефекация, в седнало положение, усещане за тежест, чуждо тяло в ректума.

Много е важно да се поддържа диета при хемороиди, която да предотврати появата на хроничен запек, да възстанови дефицита на желязо при хемороидно кървене. Продуктите трябва да имат повишено съдържание на витамини, аминокиселини, фибри, минерални соли. Диетата да се координира с характеристиките на тялото на пациента.

Полезни продукти при хемороиди

- Продукти с меки хранителни влакна, например сушени плодове;

- В ограничени количества месо (например пилешко, заешко, телешко, пуешко), рибни продукти (каракуда, костур, шаран, треска, мерлуза, щука) с високи стойности на желязо;

- Плодове (банани, ябълки, грозде) и компоти от тях;

- Елда, ечемик, овесена каша, ечемичена каша;

- Мед;

- Варени и сурови зеленчуци (карфиол, моркови, лук, чесън, цвекло, домати, тиквички, широколистни салати, тиква);

- Ядки и горски плодове;

- Минерална вода с високо съдържание на сулфати и магнезий;

- Натурални сокове (моркови, цвекло, кайсии);

- Ферментирали млечни продукти (извара, сметана, еднодневен кефир, млечни продукти с бифидос и лактобацили;

- Растителни масла (слънчогледово, царевично, ленено, тиквено);

- Леки вина, коктейли, пуншове;

- Леки натурални сосове;

- Пресни зелении (магданоз, копър, босилек, риган, кимион, кориандър);

- Супи с леки месни и рибни бульони, борш;

Примерна диета при хемороиди

Закуска: пресен сок, зърнени култури (накиснати за една нощ, пълнозърнест ечемик, овес или пшеница, цели ленени семена, нарязани ядки, сушени плодове).

Предиобедна закуска: чаша кефир (айран).

Обяд: супа от зеленчуци, пресни зеленчукови салати, риба на пара или печена на фурна, пълнозърнест хляб.

Следобедна закуска: плодова салата.

Вечеря: кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати