Едно авокадо на ден бори лошия холестерол

Авокадо

Авокадото е апетитен плод, идващ от Централна Америка. В наши дни той е една от най-ценените храни на суровоядците. Авокадото е богато на лесно усвояеми и вкусни мазнини.

Целулозата и мазнините в него всъщност са в най-големи количества в сравнение с всички други плодове. Освен това, в авокадото се съдържа и комплекс от каротиноиди, предшествениците на витамин А, минерали, витамини и фибри.

Въпреки високите нива на мазнини в плода, учените са установили, че едно авокадо на ден може да намали нивата на лошия холестерол. Практиката е приложима дори при хора с наднормено тегло. Единственото условие е да замените нездравословните мазнини в храната си с тези на авокадото.

Учени от университета на Пенсилвания са достигнали до тези констатации след дълги наблюдения. Те поясняват, че това не означава, че хората просто трябва да добавят по едно авокадо дневно в храната си.

За да се постигне оптимален резултат, всеки трябва да премахне нездравословните мазнини от менюто си и ги замени със здравословните от авокадото.

Тост с Авокадо

В проведените тестове участие са взели 45 доброволци на възраст от 21 до 70 години. На всяка възрастова група са прилагани по няколко различни диети за намаляване нивата на лошия холестерол. Най-успешна била тази с умерено количество мазнини и едно авокадо на ден.

Резултатите при диетата с авокадо били категорични – пет седмици след прилагането и нивата на липопротеините с ниска плътност, известни като лош холестерол, намалели с най-високи и осезаеми нива.

Преди време бе установен и друг плюс от включването на авокадото в ежедневното меню. В плода се съдържат осезаеми нива на витамин Е. Те, в комбинация с каротиноидите, го превръщат в мощен антиоксидант. Така той възпрепятства развитието на рака на простатната жлеза.

Друг плюс на авокадото е, че е с нисък гликемичен индекс. Това го превръща в перфектна храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Препоръчва се и на хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мариела Христова
Много полезна статия за здравословен начин на живот.
0
0