Кои храни са полезни за щитовидната жлеза и кои не

Зелени соскове
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Проблемите с щитовидната жлеза се откриват трудно. Обикновено симптомите са проблеми с теглото, липса на енергия и лошо храносмилане. Постоянното чувство на умора е придружено от подуване.

За да може да произвежда хормони и функционира правилно, щитовидната жлеза се нуждае от йод. Той обаче не е единственият необходим ѝ микроелемент. Всичко, което ѝ е нужно обаче, може да се достави от приеманата храна.

От друга страна, в храната ни се намират и съединения, които вредят на метаболитните процеси, които са неразривно свързани с образуването на тиреоидните хормони и усвояването на йода. Поради това при проблеми с щитовидната жлеза трябва задължително да се храните с подходящите за подобряване на състоянието храни.

Приеманата храна оказва решаващо въздействие върху усвояването на медикаментите при заболявания на щитовидната жлеза. При състояния като хипотиреоидизъм и назначена хормонозаместителна терапия предписаните хапчета за лечение задължително трябва да се приемат сутрин на гладно, минимум половин час преди прием на храна.

Мака

Йод – най-важният елемент, чиято липса се усеща при проблеми с щитовидната жлеза, може най-лесно да се доставя на организма с йодизираната трапезна сол. Също така йод присъства и в рибата и морските деликатеси. Но внимавайте – готовите продукти съдържат натриева сол, а не нужната ви йодизирана.

С приеманите нива йод също трябва да се внимава. При предозиране може да се стигне до повишена функция на щитовидната жлеза, което пък е опасно при вече наличен хипертиреоидизъм.

Приеманите продукти трябва да се комбинират с различни витаминни комплекси и келп - хранителната добавка на базата на кафяви морски водорасли. Тук отново трябва да се спомене, че прекомерната им употреба заедно с йода не се препоръчва и при хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото.

Едни от най-подходящите храни за щитовидната жлеза са зелени сокове с къдраво зеле, спанак, краставици, джинджифил и лайм. Тези продукти, най-вече ако се комбинират, дават на тялото презареждаща енергия.

Келп

Редица доктори обаче съветват при хипотиреоидизъм да не се ядат сурови кръстоцветни зеленчуци. В същото време обаче се твърди, че консумацията на броколи, зеле и спанак допринасят за увеличаване на нивата на глутатион за възстановяване на функцията на щитовидната жлеза.

Поради това най-добрият съвет е, да консумирате кръстоцветните зеленчуци сурови, варени или под формата на сок. Това е най-вече заради факта, че броят на изследванията, подкрепящи консумацията на кръстоцветни зеленчуци за предотвратяване на рак на щитовидната жлеза, е доста по-голям от тези, които я отричат.

Сред останалите подходящи храни за щитовидната жлеза са бразилски орех, морските зеленчуци, хлорофилът и мака. Избягвайте соевия протеин изолат - най-вече соевото сирене, соевото кисело мляко, енергийните барчета със соев протеин изолат, соевите бургери и соевите меса. Ако имате болестта на Хашимото, трябва да избягвате глутен. Той стимулира продукцията на антитела на щитовидната жлеза.

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ganka
Ganka
15.04.2015 13:42
A ako e premahnata shtitovidnata zlesa, kakvo triabva da se iade? Dietite sa protivopokasni sa hora stradashti ot problemi s shtitovidnata zlesa/tova mi go e kasal doGankaktor/.
1
6
kv
kv
04.04.2015 19:40
А айо имаш Базед с какво точно да се храниш?,,,,,
3
0