Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои храни са полезни за щитовидната жлеза и кои не

Кои храни са полезни за щитовидната жлеза и кои не

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Зелени соскове

Проблемите с щитовидната жлеза се откриват трудно. Обикновено симптомите са проблеми с теглото, липса на енергия и лошо храносмилане. Постоянното чувство на умора е придружено от подуване.

За да може да произвежда хормони и функционира правилно, щитовидната жлеза се нуждае от йод. Той обаче не е единственият необходим ѝ микроелемент. Всичко, което ѝ е нужно обаче, може да се достави от приеманата храна.

От друга страна, в храната ни се намират и съединения, които вредят на метаболитните процеси, които са неразривно свързани с образуването на тиреоидните хормони и усвояването на йода. Поради това при проблеми с щитовидната жлеза трябва задължително да се храните с подходящите за подобряване на състоянието храни.

Приеманата храна оказва решаващо въздействие върху усвояването на медикаментите при заболявания на щитовидната жлеза. При състояния като хипотиреоидизъм и назначена хормонозаместителна терапия предписаните хапчета за лечение задължително трябва да се приемат сутрин на гладно, минимум половин час преди прием на храна.

Мака

Йод – най-важният елемент, чиято липса се усеща при проблеми с щитовидната жлеза, може най-лесно да се доставя на организма с йодизираната трапезна сол. Също така йод присъства и в рибата и морските деликатеси. Но внимавайте – готовите продукти съдържат натриева сол, а не нужната ви йодизирана.

С приеманите нива йод също трябва да се внимава. При предозиране може да се стигне до повишена функция на щитовидната жлеза, което пък е опасно при вече наличен хипертиреоидизъм.

Приеманите продукти трябва да се комбинират с различни витаминни комплекси и келп - хранителната добавка на базата на кафяви морски водорасли. Тук отново трябва да се спомене, че прекомерната им употреба заедно с йода не се препоръчва и при хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото.

Едни от най-подходящите храни за щитовидната жлеза са зелени сокове с къдраво зеле, спанак, краставици, джинджифил и лайм. Тези продукти, най-вече ако се комбинират, дават на тялото презареждаща енергия.

Келп

Редица доктори обаче съветват при хипотиреоидизъм да не се ядат сурови кръстоцветни зеленчуци. В същото време обаче се твърди, че консумацията на броколи, зеле и спанак допринасят за увеличаване на нивата на глутатион за възстановяване на функцията на щитовидната жлеза.

Поради това най-добрият съвет е, да консумирате кръстоцветните зеленчуци сурови, варени или под формата на сок. Това е най-вече заради факта, че броят на изследванията, подкрепящи консумацията на кръстоцветни зеленчуци за предотвратяване на рак на щитовидната жлеза, е доста по-голям от тези, които я отричат.

Сред останалите подходящи храни за щитовидната жлеза са бразилски орех, морските зеленчуци, хлорофилът и мака. Избягвайте соевия протеин изолат - най-вече соевото сирене, соевото кисело мляко, енергийните барчета със соев протеин изолат, соевите бургери и соевите меса. Ако имате болестта на Хашимото, трябва да избягвате глутен. Той стимулира продукцията на антитела на щитовидната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ganka
Ganka
15.04.2015 13:42
A ako e premahnata shtitovidnata zlesa, kakvo triabva da se iade? Dietite sa protivopokasni sa hora stradashti ot problemi s shtitovidnata zlesa/tova mi go e kasal doGankaktor/.
1
6
kv
kv
04.04.2015 19:40
А айо имаш Базед с какво точно да се храниш?,,,,,
3
0