gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да бланшираме ориз

Как да бланшираме ориз

Ориз
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Бланширането е една от основните готварски техники. То представлява процес, при който за няколко минути бланшираният продукт – зеленчук или месо, се потапя във вряща вода. Най-често се бланшират зеленчуци, които предстои да бъдат дълбоко замразени във фризера. Тази техника позволява на зеленчука да запази своите аромат, хранителен състав и цвят за по-дълго време.

Оризът е една от основните култури за хората. Около 2/5 от хората по света живеят благодарение на него, повечето от тях - в Азия.

Времето за готвене на ориза се скъсява чрез промишленото бланширане на зърната във вряща вода и изсушаването им. Така се запазват и оригиналните му вкусови свойства.

Обикновено бланширането се извършва преди отстраняването на триците от семената. Така при процеса на обработка витамините от външния слой преминават в зърната. След това оризът се полира, т.е. външният слой се отстранява. По този начин бланшираният бял ориз до голяма степен запазва здравословните си качества и се доближава до кафявия ориз. Процесът може да се проведе и в домашни условия.

За бланширането на ориз е необходима дълбока тенджера с по-голяма вместимост. Тя се пълни с вода и се оставя да заври. Когато водата ври най-силно, е най-подходящият момент за бланширане. Оризовите зрънца се измиват добре и се поставят във водата за не повече от 3-5 минути.

Ако престоят за по-дълго време във врящата вода, от бланширане процесът ще се превърне във варене. Поради това оризовите зрънца се вадят не по-късно от 5 минути от слагането им вътре. След това се обливат със студена вода. Това е задължително, иначе процесът няма да е завършен.

Бланширан ориз

Бланшираният ориз се слага в пликчета, които се съхраняват във фризера. Веднъж размразени, те не могат да се замразяват повторно. Имайте предвид, че бланшираните продукти нямат нужда от размразяване на стайна температура. Те се вадят от фризера и се поставят директно във вряща вода или в тигана с мазнина.

С бланширан ориз можете да си приготвите вкусно свинско с ориз, ориз със зеленчуци, тиквички с ориз и дори оризови кюфтенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати