Портокали със свински гени на нашите пазари

Портокали

На пазарите у нас се предлагат генномодифицирани портокали, внесени от Гърция, алармира вестник България днес. Цитрусите са с добавени гени от прасета.

Размерът е първото, по което могат да се разпознаят гръцките портокали. На пръв поглед те дори приличат на грейпфрути, казват продавачки пред ежедневника.

Според специалиста по диетология Донка Байкова генномодифицираните портокали могат да да бъдат опасни за консумация, предизвиквайки алергични реакции. Експертът препоръчва да измивате добре плодовете, които купувате, дори и портокалите и мандарините.

Измиването ще ви е от полза, ако цитрусите са оцветени, така че външният им вид да е по-примамлив за купувачите.

Миналата година столичните магазини бяха пълни в оцветени портокали, за които се оказа, че освен да заплашват здравето ни, могат и да ни убият.

На външен вид цитрусите бяха с типичния си оранжев цвят. Дори нормалната им цена за сезона не подсказваше, че могат да бъдат много опасни за консумация.

Портокалов сок

При разрязване обаче от портокалите потичаше боя, която била отровна. Течността от цитрусите трудно се измиваше, както от човешката ръка, така и от ножа, с който е рязан портокала, пишеше вестник Всеки ден.

Според табелките с цените и произхода цитрусите са били внос от Гърция и се предлагаха като стока с доказано високо качество и сертификат.

Потребителите обаче разбираха какво са си купили, едва когато се приберат у дома и поискат да си хапнат от портокалите.

Източници твърдяха, че портокалите менте са оцветени, за да бъде подсилен изкуствено растежът им, като увеличат размера си няколко пъти за сметка на вкусовите им качества.

Експертите препоръчват, когато купуваме портокали, сами да подбираме плодовете, а не да оставяме избора на продавача, тъй като може да останем измамени.

Когато взимате портокали, леко ги стиснете и ако останат твърди и не оставят петна от боя по ръцете ви, означава, че са годни за консумация.

Ако миризмата на портокала е твърде остра и натрапчива, не трябва да купувате.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати