gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Пълнозърнестите храни не лекуват рак

Пълнозърнестите храни не лекуват рак

МаринаМарина
Джедай
156160
Пълнозърнести храни
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Житните растения и пълнозърнестите храни са особено ценни за запазване здравословното състояние на човека. Те се смятат за храни, които намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и метаболитни такива.

Последни проучвания обаче отхвърлят твърдението, че пълнозърнестите храни предпазват от злокачествени заболявания.

Изследването е проведено от учени от Харвардския университет в периода от 30 години, а обект на тяхното изследване били 74 000 жени и 44 000 мъже.

Всички участници в началото били в добро здраве и без налични злокачествени или сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите показали, че ако в менюто на жените и мъжете присъстват пълнозърнести храни, се намалява рискът от смърт поради сърдечно-съдово заболяване. Не е налице обаче същият положителен резултат при злокачествените заболявания. Били взети под внимание фактори като тютюнопушене, индекс на телесна маса, възраст.

Киноа

При анализа станало ясно още, че дневният прием на 28 грама от тази зърнени храни намаляват риска от фатален изход в резултат на сърдечен проблем с 5 %.

Към полезни пълнозърнести храни спадат пшеница, ечемик, овес, ръж, царевица, просо, както и приготвените от тях тестени изделия. Може да се наблегне и на булгур, киноа, кафяв ориз, пшеничните кълнове, овесената каша.

Полезните качества на зърнените храни се дължат на три основни техни съставки. Едната е от външния слой на зърното (трици, които доставят на организма фибри, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.

Основната част на зърното съдържа нишесте, а най-малката част на зърното, неговият зародиш, е ценен за тялото, защото от него той получава витамин Е (мощен антиоксидант), фолиева киселина (Витамин В9), тиамин (Витамин В1), фосфор и магнезий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати