Банани, картофи и домати срещу остеопороза

Банани

Намаляването на резорбцията на костната маса ще предотврати отслабването и чупенето на костите, а за целта трябва да се набляга на продукти, в които има достатъчно калиеви соли. Изследването е на британски учени и е публикувано във вестник Индипендънт.

Калиевите соли ще намалят и количеството на киселина и калций, които се отделят с урината, подчертават още специалистите.

С други думи калиевите соли съдействат излишната киселина да бъде неутрализирана, а костните минерали да се запазят. Това обяснява доктор Хелън Ламбърт – автор и ръководител на изследването.

Хората от западните страни консумират твърде много белтъчини и по този начин увеличават риска от отслабване на костите, смятат британските учени. Специалистите дават някои ценни насоки как може да се противодейства на този ефект.

Калиевите соли се съдържат в някои плодове и зеленчуци – най-голям процент има в доматите, картофите, както и бананите, затова е най-добре да се увеличи тяхната консумация.

Картофи и Домати

При заболяване като остеопорозата се наблюдава намалена здравина на костите – причината са ниските нива на калций, фосфор и др.

Според много специалисти никога не е късно човек да започне да взима мерки срещу болестта. За да се намали опасността от слабите и чупливи кости, е необходимо костната система да бъде поддържана.

Според данни, жените по-често боледуват от мъжете от заболяването. Обикновено проблемите с костите при дамите се появяват след настъпването на менопауза. Като рисков фактор при мъжете може да се приеме и ниските нива на тестостерона.

С напредването на възрастта се увеличава и опасността от развитието на заболяването. Остеопорозата се среща еднакво често при мъжете и жените след определена възраст (след 75 години).

Като рисков фактор за заболяването се определят липсата на физически упражнения, прекомерната консумация на кофеинови напитки, тютюнопушенето.

Към рисковите фактори се прибавят още небалансираното хранене, което включва и недостатъчен внос на витамин D, калций и др.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати