gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Джулия Чайлд

Великите готвачи: Джулия Чайлд

Джулия Чайлд

Джулия Чайлд става популярна не само с безспорния си кулинарен талант, но и с умението да заразява всички с доброто си настроение.

Джулия Макуилямс е родена през 1912 година в Пасадена, Калифорния, САЩ и прекарва своето детство там. По-късно се премества в Ню Йорк. Първата ѝ работа е в рекламна агенция – работи като копирайтър, но когато САЩ се включва във Втората световна война, Джулия решава, че трябва да смени посоката на своето развитие.

Тя иска да се запише в армията, но не я приемат за пехотинец, както и във военноморските части. Младата дама обаче се оказва много упорита и успява да се запише в Управлението на стратегическите служби OSS. След края на войната се омъжва за Пол Чайлд, който също е бил част от разузнаването. Двамата се местят да живеят в Париж.

През този период Чайлд открива очарованието на френската кухня и слага начало на готварската си кариера. Младата кулинарка записва курсове в кулинарна школа, където се запознава със Симон Бек и Луизет Бертол. Трите работят заедно по създаването на кулинарната книга Изкуството на френската кухня (Mastering the Art of French Cooking), която излиза през 1961 година. Книгата се превръща в бестселър.

Семейство Чайлд се завръща да живее в САЩ и при едно интервю на Джулия за местна бостънска телевизия журналистите и публиката пред екраните толкова силно се впечатляват от нея, че я канят да направи своя поредица кулинарни предавания. Така започва и телевизионната кариера на мисис Чайлд.

Мисис Чайлд

След 200 предавания, в които кулинарката обяснява тънкостите на класическата френска кухня, Джулия започва да прави предаване, посветено на съвременната кухня.

След това стартира и други предавания съвместно с популярни готвачи – едно от най-успешните остава Мисис Чайлд и мосю Пепен, кулинарна класика за всеки ден. Това е първата и на този етап единствена кулинарна поредица, която е отличена с наградата Еми за телевизионно творчество.

Според ненадминатата Джулия Чайлд готвенето не е просто занимание, то е ритуал, който може да помогне и да заздрави отношенията в едно семейство. Макар че е упреквана за това, че в рецептите ѝ често присъстват масло, сметана и пр., Джулия не се поддава на критиките.

Според нейното разбиране за кулинария и вкусно приготвена храна готвенето не бива да се фанатизира. Неведнъж е споделяла, че храната е едно от най-простите удоволствия и хората трябва да се научат да ѝ се наслаждават, а не да се страхуват от нея.

Забележителният живот на Джулия Чайлд е разгледан и във филм – през 2009 година излиза филмът Джули и Джулия. Главната роля е поверена на доказаната звезда Мерил Стрийп. Актрисата споделя, че за да се подготви добре за ролята, която ѝ е възложена, е изгледала всички готварски предавания на мисис Чайлд.

Любимката на Америка не успява да навърши 92 години – умира през 2004 година. Мисис Чайлд е оставила трайна следа в сърцата на зрителите и читателите на кулинарните ѝ книги. Но това, с което ще остане завинаги в кулинарния свят, е убеждението ѝ, че преди всичко готвенето и храненето трябва да бъдат забавление и удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати