gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Гордън Рамзи

Великите готвачи: Гордън Рамзи

Кошмари в Кухнята
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Гордън Рамзи е сред най-известните готвачи на днешно време – в началото на своята кариера той се е обучавал при най-добрите кулинари в света, а след това е имал възможност да преподава на млади готвачи.

Гордън Рамзи е прекарал почти целия си живот в Англия, въпреки че е роден в Глазгоу, Шотландия. Семейството на малкия Гордън се мести от Шотландия през 1971 година, когато сега популярният готвач, е бил на 5 години. Първата страст на Рамзи изобщо не е била свързана с готвенето и кулинарния свят – още на 15 години той започва да играе за професионалния футболен отбор Глазгоу рейнджърс.

През 1985 година получава сериозна травма на коляното и се налага да прекрати футболната си кариера. Той се записва в колеж по хотелиерски мениджмънт, а след като го завършва започва да работи за някои от най-добрите европейски готвачи.

Работил е в Лондон при Марко Пиер Уайт, после известно време се е учил от Албер Ру. По-късно е започнал и работа при френския майстор–готвач Жоел Робушон. Рамзи решава, че е време да поеме по своя път и през 1993 година става главен готвач на току-що отворен лондонски ресторант.

Той работи в заведението няколко години и спечелва две звезди на Мишлен – това е признание за висша кухня и всеки ресторант мечтае да окачи поне една от възможните три в заведението си.

Въпреки че постижението му е голямо, за Рамзи по-ценна се оказва друга награда – избран е за най-добрия млад готвач на наградитеCatey Awards – престижни награди за ресторантьорство и хотелиерство.

Гордън Рамзи

Първото си заведение готвачът отваря през 1993 година в Лондон – ресторантът носи името му Гордън Рамзи. Заведението много бързо придобива популярност с изтънчената си и вкусна храна – това донася на Рамзи мечтаните от ресторантите три звезди на Мишлен. През същата година успехите за великия готвач продължават – на пазара излиза първата му книга Страст за вкус, която успява бързо да го изстреля на върха.

И вместо да лежи на тези свои постижения, амбициозният Рамзи се захваща още по-здраво за работата. През следващите години той отваря още ресторанти, като единият от тях е в Дубай. Едновременно с това, Рамзи пише и още кулинарни книги. Освен това той печели престижни отличия – през 2000 година е избран за Готвач на годината, а шест години по-късно приема отличието офицер на Ордена на Британската империя.

Паралелно с това, Рамзи започва и телевизионна кариера – първо става участник в документален филм, който показва какво е ежедневието на готвача, после в ефир излиза и шоуто Кошмари в кухнята. Зрителите много се впечатляват от това предаване и за Разми се отваря нова възможност – да направи риалити предаване, което да се излъчва в САЩ. Започва Кухнята на ада.

След успеха на това предаване, по телевизията започват да дават и адаптирано за американските зрители предаване Кошмари в кухнята. Талантливият готвач, който вече се е наложил и на американска земя, отваря свой ресторант в Ню Йорк.

Днес вече готвачът има своя международна корпорация с ресторанти по целия свят. В личен план Рамзи е семеен и има четири деца.

Много дълго време Рамзи оглавява класацията на списание Форбс за най-добре печелещ кулинар в света, като личното му състояние се оценява на около 60 милиона лири.

През миналата година се появиха информации, че ресторантьорският му бизнес започва да затихва. Кризата не сломява духа на майстор-готвача – той се радва на сериозен успех като телевизионен водещ и печели около 10 милиона долара само от две предавания, излъчвани в САЩ.

Рамзи смята, че от всеки аматьор може да стане добър професионалист в кухнята, стига да знае някои основни правила в кулинарията. Съветите му към начинаещите готвачи са винаги да използват пресни подправки, когато готвят и да ги добавят винаги в края на ястието. Освен това световноизвестният готвач е абсолютно убеден, че добрият майстор-кулинар никога не изхвърля храна и успява да оползотвори всяка съставка, която има.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати