Продават ни боядисани и лакирани портокали

Портокали
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Портокали от по 50 стотинки за килограм се предлагат от нашите търговци в разрез с европейските правила за продажба на плодове, информира вестник Преса.

Боядисаните портокали, освен с ниската си цена, могат да се разпознаят и по необикновената си големина, както и по-различният им цвят.

Плодовете нямат никакви документи, удостоверяващи качеството им, заради което са толкова евтини.

По принцип подобни портокали трябва да бъдат пренасочени за преработка, гласят евростандартите. У нас обаче търговците ги предлагат за директна консумация.

Предполага се, че портокалите са брани в Северна Африка, а на нашите пазари са попаднали, като са внесени през Гърция. Плодовете са обрани, докато са още зелени, а в България са доузрявали при температура от 28 градуса.

След това кората на портокалите е боядисана, за да придобият примамлив търговски вид, боята е изсушена, а накрая плодовете са лакирани и изпратени за продажба. Този процес до момента се е прилагал само при бананите.

Подобна практика при плодовете не се забранява от закона, казва Едуард Стойчев – председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Самият Стойчев дори споделя, че наскоро си е купил грейпфрути, които били боядисани.

Портокалов Сок

Наличието на боядисани плодове по нашите пазари обаче не означава, че българите консумират само такива цитруси. Всеки може да си купи узрели и качествени портокали, но техните цени са по-високи.

Въпреки че боите, които се използват за тази процедура, са безвредни, не е препоръчително кората им да се консумира.

Ако получа сигнал къде точно се извършва манипулацията, веднага ще изпратя проверка – заявява шефът на Българската агенция по безопасност на храните професор Пламен Моллов.

Моллов добавя още, че ако обработката на портокалите се извършва с разрешени материали, няма проблем те да се продават.

При някои ябълки също се извършва подобна процедура, като те потапят в специални течности с олеинови съставки, за да не презряват бързо, заради което са мазни на пипане. Тези съставки не са отровни и с нищо не застрашават здравето на хората.

За потребителите обаче си остава проблемът, че няма как да различат боядисаните плодове, тъй като те нямат етикет, който да показва наличието на бои.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биляна Владова
ако портокалите не са боядисани ще са със зелени петна и никой няма да ми ги купи когато дойде в магазина. една година продавах натурални мандарини мъка, мъка. всички пищяха АМА ТЕ СА ЗЕЛЕНИ. така че по добре боядисани, още съм жива и здрава,а всеки ден ям боядисани портокали, мандарини и грейпфрут
1
0