Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Диетолози: Може да се пристрастим към Е-тата

Диетолози: Може да се пристрастим към Е-тата

Е-та

Е 621 или още мононатриевия глутамат е вкусов подобрител, който учените определят като вреден и пристрастяващ. Всъщност не само този овкусител се определя като вреден – голяма част от Е-тата могат да окажат неблагоприятно въздействие върху организма на човек.

Български учени обясняват, че дори онези химични подобрители, които са позволени за използване, могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Лесно можем да се пристрастим към Е-тата и съответно към храните, в които се съдържат, обясняват специалисти.

По този начин все по-често започват да се раждат бебета с вродени здравословни нарушения, каквито са аутизъм, диабет, както и нервно-психически заболявания.

Възможно е дори тези подобрители да се окажат виновни и за появата на някои видове рак, смятат специалистите. На този етап обаче няма изследвания, които категорично да показват, че добавките могат да доведат до пристрастяване, обяснява доцент Георги Милошев, който работи в БАН.

Магазин

Съвсем друга е позицията на диетолозите. Искра Пиралкова, която се занимава с медицина и работи в тази област от 50 години, е категорична, че тези консерванти, оцветители и др., които има в много от храните, ни правят зависими към тях.

Западните специалисти пък твърдят, че прекомерната употреба на тези вредни вещества са една от причините за затлъстяването.

Много хора купуват продукти от магазина, без изобщо да погледнат етикетите и да се замислят какво има в продукта, смятат специалистите. Например, ако в стоката, която сте избрали, има Е 250 на етикета, това означава, че в продукта е сложена хранителна добавка, която удължава трайността му.

Дори в стоките, които купуваме и консумираме ежедневно, например хляб, има поне няколко Е-та, обясняват специалистите. Най-често всички тези добавки – оцветители, консерванти и т.н., причиняват алергии на хората.

С новите правила за етикетирането на храните, които вече са в сила, би следвало хората по-лесно да се ориентират в това какво купуват и слагат на трапезата си. Дори пакетиранте и насипни колбаси и пушени меса отдавна се приготвят с добавка на мононатриев глутамат.

Част от приетите изисквания са Е-тата да бъдат обяснявани на потребители на по-разбираем език. Това се отнася най-вече за тези добавки, които могат да причинят алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest