gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Ален Дюкас

Великите готвачи: Ален Дюкас

Ален Дюкас
Снимка: Francois BOUCHON/ Le Figaro
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Ален Дюкас е шеф-готвач, за койти може да се използва само една дума - перфекционизъм. Той ръководи много голям екип от хора и е особено популярен с факта, че е създал ресторантьорска империя.

Той е първият готвач, който има максималния брой звезди на Мишлен за три свои заведения, в три различни града. Ресторантите, които притежава Дюкас, наброяват повече от 20 из целия свят, а общо заведенията му имат 21 звезди от Мишлен.

Роден в Западна Франция, Дюкас мечтае от малък да бъде готвач. Научава се на тънкостите на френската кулинария от различни шеф-готвачи – Мишел Герар, Ален Шапел, Гастон Ленотр. През 1977 година работи като асистент в Мулен дьо Мужен при легендарния Роже Верже. Първата работа като главен готвач получава през 1980 година. През 1984 година получава първите две звезди на Мишлен.

Три години по-късно поема прочутия ресторант Луи XV в Монте Карло. В ресторанта се сервира най-вече средиземноморска храна. Когато започва работа там, Дюкас дръзко заявява, че са му нужни едва четири години, за да получи трите звезди на Мишлен.

Амбицията и талантът се оказват дори по-бързи – това се случва след три години и така той става най-младият готвач във Франция, който е удостоен с отличието.

Френска кухня

Храната, която приготвя Ален Дюкас, може да се определи като изключително семпла, но въпреки това неговите заведения са посочвани като едни от най-скъпите в света.

Няма да се преувеличи, ако се каже, че той е издигнал в култ качеството на продуктите – и именно това е тайната на успеха му. Една от любимите му съставки е зехтинът. Всичко, което предлага, трябва да е перфектно – дори се твърди, че специално за неговите заведения доматите се берат само през месец август.

Гениалността на неговите гозби е в продукти, а не в сервирането и представянето на ястията. И той като повечето шеф-готвачи има свое разбиране за храната или за приготвянето ѝ. Така например, когато приготвя спагети, не ги вари – запича ги с масло, подправки, домати, след което добавя бульон и бърка непрекъснато.

Дюкас много харесва професионализма и подхода към храната на Феран Адриа и Хестън Блументал. През 1999 година шеф-готвачът отваря своя кулинарна школа, наречена Alain Ducasse Formation. Създател е на проекта 15 жени с бъдеще – идеята му е да бъдат интегрирани дистанцираните досега емигрантки.

В това начинание си партнира с фондацията Клинтън. Обучението продължава година, а след това жените получават сертификат, както и работа на пълен работен ден в някое от заведенията на френския шеф. Разбира се, за да достигнат до последния етап, трябва да положат изпит.

Трудно е на човек да повярва, че Дюкас, човек с възможности, който е обиколил целия свят, такъв, който притежава луксозни заведения, може да има нещо общо с тези жени.

Той споделя обаче, че знае какво е да си отритнат от обществото. Когато е съвсем млад претърпява самолетна катастрофа – летял е в малка машина, която се разбива в планината.

Всички на борда загиват, освен него – минава през 15 хирургически намеси, преди да заприлича на човек. Дюкас знае, че в онзи момент не е можел да предложи нищо на обществото, затова и обществото не е проявявало интерес към него - бил е напълно десоциализиран, каквито са тези жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати