gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Феран Адриа

Великите готвачи: Феран Адриа

Феран Адриа
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Феран Адриа не е просто готвач, той е истински артист – наричат го учителят на модерната кухня. Усвоява молекулярната кухня и измисля нови текстури, комбинации, методи на готвене. Опитите с течен азот, деструктурирането на продуктите и пяната от пармезан са само част от забележителните експерименти, които прави готвачът.

Испанецът започва работа в ресторанти още на 17 години – първо като мияч, после отива в Ибиса и остава там две години, като работи за различни заведения.

След казармата започва работа в Жирона – в ресторантът „Ел Були“. Когато през 1987 година главният готвач Жан-Пол Вине напуска, Адриа застава начело на заведението. И оттук започва стремглавото изкачване по стълбицата на успеха за готвача, при това без изобщо да стъпва в кулинарно училище.

Той успява да усвои техниките на класическата френска кухня, но продължава да търси нещо ново и различно, нещо, което да превърне, според него скучната традиционна кухня, в провокативна и интересна. През 1990 година купува заведението „Ел Були“ (заедно с Хули Солер) и започва да твори в абсолютна творческа свобода и бягайки напълно от клишетата.

Адриа често е определян като гуруто на молекулярната кухня – създател е и на популярната вече кулинарна пяна, която се прави с азот. Според британското кулинарно списание „Restaurant“, „Ел Були“ е най-добрият ресторант на планетата – заведението остава на върха на тази класация в продължение на няколко години.

Подобен ресторант не може да бъде пропуснат и от звездите на Мишлен – заведението печели три звезди през 1997 година. Три години по-късно шеф-готвачът е обявен за най-добрият в света.

Сред на пръв поглед странните ястия най-силно се открояват хлябът от аспержи и сиренето от бадеми. Не могат да не се споменат и оризът и картофеното пюре с аромат на ванилия. Това със сигурност не е пример за здравословно хранене, но определено е еталон за интересна и провокативна кухня.

„Ел Були“ се превръща не точно в ресторант, а по-скоро в място, където хората отиват не за да се нахранят, а за да преживеят нещо уникално и различно. Адриа решава да затвори заведението през 2011 година, като признава, че заведението е донесло годишни загуби от половин милион евро.

След затварянето шеф-готвачът не спира да се занимава с кулинария. Адриа има няколко кулинарни книги, които представляват сериозен интерес за хората. Той обикаля света и изнася кулинарни лекции, за които има много желаещи - обикновено местата се запълват още година преди събитието. На онези, които все пак са успели да се запишат, Адриа разкрива тайните на пяната от гъби или как да могат да се превърнат аспержите в хляб.

Открива авторска изложба в Ню Йорк – „Феран Адриа: Бележки по творчеството“ и включва схеми на порции, които е създавал - нахвърляни с молив, макети на ястия направени от пластилин и др.

През 2012 година обявява, че работи върху нов проект, който е нарекъл Булипедия (Bullipedia) – идеята е да се направи онлайн кулинарна библия на модерната кухня. Проектът трябва да завърши през 2016 година.

Той е един от най-добрите готвачи-експериментатори и е категоричен, че добрата храна не бива да е непременно скъпа. Феран Адриа е първият готвач, който е поканен да участва в артистичното изложение „Документа“ (Documenta).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати