Учени направиха сварено яйце отново сурово

Яйца

Неочакван способ за намаляване на стойността на противораковите терапии откриха учени от Калифорнийския университет в Ъруайн и Университета на Западна Австралия.

С иновационната технология те са успели да докажат, че процесът на сваряване на яйце е обратим. За научния пробив съобщава американското издание MailOnline.

Учените са успели да превърнат твърдо свареното яйце в сурово, като са разтворили протеините с помощта на органичното съединение урея. Веществото урея се съдържа в урината. Възможно е добиването му и по изкуствен начин.

Химичната реакция при сваряване на яйце представлява свързване на протеините. Така се образува твърда маса. Изобретихме начин да направим сварено кокоше яйце отново сурово, казва проф. Грегъри Уайс, биохимик от Калифорнийския универститет в Ъруайн. В научната публикация сме описали метод за разделяне на свързани протеини, добавя ученият.

При старта на експеримента екипът е сварил яйце за 20 минути при температура 90 градуса по Целзий. Учените са ижектирали веществото урея в готовото твърдо сварено яйце. За да може уреята да подейства, защото в началната фаза разтворените частиците протеин все още са неизползваеми, учените са поставили течния разтвор в машина, подобна на центрофуга. Това помогнало процесите да протекат в обратен ред.

При експерименталната техника е упражнено налягане върху малките частици, връщайки ги към първоначалната им форма. Опитът е в начална фаза, така че все още не е ясно дали яйцето може да се консумира след връщането му в сурова форма.

Учените смятат, че откритието, което дава възможност за бързо и евтино връщане на протеини към първоначалното им състояние, ще направи производството на протеин лесно, което, от своя страна, ще намали производствената му цена.

Широката употреба на различни видове протеини в противораковите терапии е известно, така че това ще намали и тяхната стойност, обяснява професор Уайс.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати