Съдът във Франция забрани името Нутела за дете

Течен шоколад

Във Франция не разрешават на родители да кръстят детето си Нутела. Съдът е решил, че името, което е наименованието на популярен шоколад с лешници, не е подходящо за момиченцето и забрани на майката и бащата да запишат детето си по този начин.

Историята започва през месец септември, когато е родено детенцето – в град Валансиен. Длъжностното лице се е съгласило да запише детето с това име, разказва вестник Гардиън. По-късно обаче служителят предупреждава местния прокурор за случилото се, а той, от своя страна, решава, че ще се заеме с делото.

Съдът не отсъжда в полза на родителите, като обяснява, че името не е подходящо за дете, тъй като Нутела е и широко разпространена търговска марка. Според френския съд това име е против интересите на още малкото момиче – когато порасне ще доведе до подигравки от страна на останалите деца.

След решението на съда родители не са имали друг избор, освен да сменят името на дъщеричката си – сега малкото дете се казва Ел.

Съд

Във Франция е приет закон още през 1993 година, в който е описано, че родителите на едно бебе могат да кръщават, както искат, стига името, което са избрали, да не бъде в противоречие с интересите на отрочето.

Това не е първият подобен случай, в който съдът решава, че името на дете трябва да се смени, защото е неуместно – преди време друго семейство кръщава детето си Ягода (Fraise). И тогава съдът не отсъжда в полза на родителите с аргумента, че след време детето ще понесе много подигравки заради името си, припомня вестник Voix di Nord.

Семейството прекръства дъщеря си и я кръщава Фрезен, което е популярно име от 19 век. През 2013 година се случва още един подобен фрапиращ случай – майка кръщава сина си Джихад. На гърба на тениската на момчето била изписана датата 11 септември, когато в било родено детето, а отпред на дрехата имало надпис Аз съм бомба.

Сигналът за необичайното име на малчугана е подаден от френско училище, а майката на детето е обвинена в подкрепа на тероризма от съда в Авиньон.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати