gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Пол Бокюз

Великите готвачи: Пол Бокюз

Пол Бокюз
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Пол Бокюз е френски готвач, роден на 11 февруари 1926 година, известен с високото качество на своите ресторанти и иновативните си методи в кулинарията. Разбира се, неговото потекло съвсем не е случайно. Великият кулинар произхожда от гастрономска фамилия, посветена в ресторантьорството още от 1767 година. Несъмнено обаче Пол Бокюз е най-известният и успял готвач сред своите прадеди.

Носител на високи награди, сред които най-значителен е Орденът на Почетния легион от френския президент, майсторът отваря първия си ресторант през далечната 1965 година. Още с откриването той приютява световноизвестни личности, любители на изисканата кухня, въпреки че списъците за резервации се правят с години напред.

Първият майстор-готвач е посланик на френската кухня из цял свят. Всъщност Пол Бокюз се възприема като национално съкровище във Франция и определено има защо.

Но неговото име съвсем не се асоциира само с луксозните ресторанти и вкусната храна. Легендарният кулинар е открил цели 12 университета по готварство в Южна Африка, САЩ, Япония, Бразилия, Китай, Колумбия и други страни.

След предварителен прием всеки институт избира най-добрите готвачи, които да преминат интензивно обучение за 4 месеца. Те се учат на дисциплини като френска национална кухня, техника на пастата, селекция на вина и френски сирена.

Шеф Пол Бокюз

Самият Пол Бокюз преподава на най-отличилите се бъдещи готвачи. Неговата кулинарна философия е съвсем елементарна на пръв поглед. Той се опитва да въведе учениците си в т.нар. нова кухня, която проповядва по-малко време за термична обработка и по-малко количество сложни сосове и пищни гарнитури. Бокюз неведнъж е споделял, че голяма част от колегите му често препичат или препържват рибата и месото, което пък не запазва добрите вкусови качества на продуктите.

И когато стане дума за самите продукти, които влизат в състава на всяко ястие, Бокюз е категоричен, че те трябва да са перфектни. Според него всяко блюдо може да стане вкусно и изискано, ако е приготвено с пресни и свежи съставки. Ето защо, той никога не изготвя менюто за даден ресторант, без да е избрал лично най-доброто, което се предлага на пазара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати