Защо да хапваме мандарини всеки ден
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да хапваме мандарини всеки ден

Защо да хапваме мандарини всеки ден

Мандарини

Видимо мандарините приличат на портокалите, което е нормално, защото са от един и същ сорт. Разликата е, че са по-малки, обвивката им се маха по-лесно, а вкусът им е страхотен.

И ако някой още не е разбрал колко полезни са малките мандарини, нека да обясним повече за невероятните им ползи за здравето на човека.

Като за начало те носят много малко калории - изчислено е, че 100 грама се равняват само на 53 ккал. Не по-малко важен е и фактът, че съдържат изобилие от флавоноидни антиоксиданти, каквито са нарингенин, хесперетин, витамин А, каротини, ксантин, лутеин. И се оказва, че този ценен състав дори е в повече, отколкото при портокалите.

Да не забравяме и наличието на витамин С, който е един от най-мощните антиоксиданти. Той участва активно в синтеза на колаген, при зарастване на рани, бори се с вирусните агенти, както и с раковите клетки. Смята се още, че предотвратява развитието на нервновегетативни заболявания. Витамин С участва и в процесите на усвояване на желязо с храната.

Мандарините не са скъп плод, особено в някои от сезоните на годината. Те са вкусни, полезни и могат да се направят на прясна плодова напитка или да се използват в направата на десерти.

Клементина

Те съдържат фибри, благодарение на които се регулира метаболизмът и се нормализират нивата на холестерол в кръвта.

Едно интересно проучване върху мишки открива, че тази група, която не е получавала нобилетин (флавоноид в мандарините) като част от хранителния режим, са развили симптоми на метаболитен синдром, включително затлъстяване, висок холестерол, повишени нива на инсулин в кръвта, както и е била налице чернодробна стеатоза.

А другата група гризачи била в отлично здраве. Установило се още, че същите мишки, получавали флавоноида, били защитени от развитието на атеросклероза, което съответно ги предпазва от развитието на инфаркт и инсулт.

Смята се, че маслото от мандарини убива причинителите на Стафилококус ауреус, облекчава мускулните спазми, насърчава към клетъчен растеж. Маслото има успокояващ и противовъзпалителен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати