gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Фернан Поан

Великите готвачи: Фернан Поан

Фернан Поан
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Фернан Поан е френски готвач и ресторантьор, който е роден на 25 февруари 1897 година, и се счита за баща на съвременната френска кухня. Целия си живот французинът посвещава на кулинарията. Още от съвсем малък той прекарва голяма част от времето си в кухнята, помагайки на баща си в неговия малък ресторант на гарата.

В заведението, в което посетителите се хранят на шведска маса, работят както майка му, така и баба му. Те посвещават малкото момче в готварските тайни и запалват у него страстта към храната. Няколко години по-късно, през 1922 година, Огюст Поан, бащата на Фернан, решава, че талантът на сина му трябва да се развива извън семейната кухня на гарата. Тогава той решава да го изпрати в Лион, където да чиракува в различни френски ресторанти.

И там не след дълго младият готвач е очарован от древните римски руини на града и по-специално от една величествена пирамида. Тя лежи на каменна основа, а около нея се издигат четири кули и арки. Точно срещу архитектурния паметник, оставен от римляните преди 2 хиляди години, Фернан Поан създава своя първи ресторант.

Кръщава го на любимата си забележителност – De la Pyramide. Той използва пирамидата във всеки един удобен момент – върху менютата в ресторанта, върху картините по стените, дори създава специални тави и формички за сладкиши с такава форма.

Забележителният кулинар вярва, че истинската кухня не е статична. Според него никой готвач не може да разчита на вече открити рецепти, които са създадени в миналото. Човек трябва да запази основата на една кулинарна култура и после да започне да я модифицира, да гради и да усъвършенства наученото според променящите се вкусове. Ето защо се казва, че Фернан Поан е създател на новата кухня, тази на 20 век.

Френска кухня

Към новаторските си виждания за храната, традициите и рецептите той внася и още един изключително важен елемент за целия кулинарен свят. Преди Фернан да започне да гради ресторантьорски бизнес, никой готвач не е излизал извън кухнята, защото не е било прието.

Той обаче прави малка революция. Дали защото е обичал похвалите или от чисто любопитство, Фернан Поан е прекарвал голяма част от времето при клиентите – сядал е на всяка маса и е разпитвал как е храната и какво трябва да се промени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати