Обичате риба тон - значи ще оглупеете

Риба Тон

Риба тон – този любим деликатес на мнозина, може би не е толкова полезен, колкото си мислехме досега. Експерти алармираха, че прекомерната консумация на риба тон може да доведе до необратими последици, една от които е оглупяване.

Според учените наличието на живак в тази риба е огромно. Когато се натрупа в човешкото тяло и организъм, живакът води до умствено изоставане.

Това се обуславя от факта, че живакът е невротоксин, чийто прием в големи дози може да доведе и до увреждания на мозъка и нервната система.

Изследванията показват, че щетите, до които опасният елемент може да доведе, са не само сериозни, но и необратими. За да се избегнат подобни усложнения, специалистите съветват риба тон да се консумира не повече от веднъж седмично.

Освен големите количества живак, друга вреден елемент в съдържанието ѝ е висококачественият протеин. Той е полезен в малки количества, но в големи уврежда бъбреците.

Сандвич с Риба Тон

Именно поради това на хора с нарушена бъбречна функция не се препоръчва консумацията на цяла порция от деликатесната риба. Тя не се препоръчва още на бременни жени, кърмачки и малки деца.

От друга страна стоят предимствата на рибата тон. Тя е предпочитана, тъй като има прекрасен вкус и не натоварва организма с излишни калории.

Тя е основно препоръчваната храна при диетично хранене. В сравнение с останалите продукти, тя се отличава с високо съдържание на мастни киселини Омега-3.

Поради това е сред основните препоръчвани храни за нормалното функциониране на сърдечно–съдовата система. Продуктите и храните с риба тон заздравяват имунитета и подсилването на защитните сили на организма, най-вече благодарение на произвежданите антитела в него.

Както с всяко друго нещо, така и с рибата тон трябва да се внимава. За да се насладите на вкуса и ползите ѝ и за да избегнете вредите, които може да ви донесе, то я консумирайте с мярка.

Веднъж седмично е напълно достатъчно, за да получите всички витамини и минерали от състава ѝ и напълно недостатъчно за вредните елементи да се натрупат в организма ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати