След сухата кръв в колбасите ядем и свинска мас на прах в шоколадите!

Шоколад

За състава на продуктите, които ни дебнат от рафтовете на магазините, се говори все по-често. За никого вече не е чудно, че в някои колбаси се откриват ужасяващи съставки като кръв на прах. Влагането ѝ в продуктите е практика от десетилетия.

Ново проучване показа и първенец по внос на суха кръв – България. Това буквално означава, че сме най-големи консуматори на боклука от кланици от чужбина.

Сухата кръв представлява отпадъчен продукт от месопроизводството. По правило кланиците трябва специално да пакетират и да загробват този отпадъчен продукт в септични ями. Вместо да влагат излишни пари обаче, те избират да продават сухата кръв. И най-голямо търсене на този боклук откриват у нас.

В България сухата кръв е направо предпочитан продукт за колбаси. В 90 % от тях тя заема по 30 на 100 от съдържанието. Бонус за производителите е, че тя много добре се маскира на месо. Дори при химично изследване тя реагира на белтъчина, т.е. не може да бъде различена от истинското месо.

Колбаси

Поради това редица тестове се оказват безсилни пред задачата да докажат как всъщност 1/3, а и повече от наденицата, кренвиршите, пресните салами са всъщност суха кръв. Тя, разбира се, освен всичко друго се калкулира в цената като истинско месо.

Сухата кръв обаче има един недостатък – в нея няма мазнини. Тук обаче на помощ идва друга ужасяваща съставка, а именно - свинска мас на прах. И отново - първенец по внос е България.

Още по-стряскащо е и разкритието, че освен в колбасите свинската мас на прах все по-често и повече се добавя в продукти като кашкавал, сирене, мляко - прясно и кисело, сметана и даже в шоколадите и сладоледите. При тест пък реагира на мазнина, а простите сметки сочат, че само този продукт съставляват 60 на сто от колбаса.

Свинска мас на прах

Всичко, разбира се, има и своето продължение. След като продуктът, който ви се предлага, е наблъскан и на практика съставен от суха кръв и мас, следва добавянето на всякакви Е-та, подсладители, оцветители, консерванти, както и вода. Доста апетитно.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
23.11.2016 23:09
Ужас, не знаем какво ядем вече..
0
0