Как правилно да овкусяваме салатите

Овкусяване на салати

Неправилното овкусяване на салатите с тежки и нездравословни дресинги крие риск за стомаха и здравето ви. Ето защо внимавайте какви сосове си купувате от търговската мрежа или в най-добрия случай си ги приготвяйте сами.

Първата стъпка за овкусяване на микса от продукти е солта. Вече има на достъпна цена различни видове, като според някои специалисти т.нар. хималайска сол е много по-полезна от традиционната. Това е така заради съдържащия се в нея натриев хлорид и редица жизнено важни минерали и елементи за човешкия организъм. Интересна подробност е, че розовия ѝ цвят е следствие на съдържащото се в хималайската сол желязо.

За предпочитане е салатите да се овкусяват с прясно смляна сол.

Внимавайте и с избора на оцет. От балсамовия оцет например заради наситения му вкус и аромат се добавят само няколко капки. Той е добър овкусител за всички видове зеленчуци.

Ябълковият оцет също е подходящ. На вкус той е леко по-сладникав от винения. Обърнете внимание на производителя на ябълковия оцет, тъй като този продукт често се фалшифицира.

Оризовият оцет, не особено популярен в страната ни, също е добра алтернатива за подправяне на салати.

След солта и оцета идва ред на мазнината. Тук зехтинът е за предпочитане пред слънчогледовото олио заради доказаните му предимства в кулинарно и здравословно отношение. И все пак не прекалявайте с количеството.

Ако искате да си приготвите домашен дресинг, е най-добре да използвате екстра върджин или върджин зехтин. Съществуват и различни начини за подправяне на зехтина с билки, преди да се използва.

Подправяне на салати

За овкусяване на салатите можете да се доверите и на богатото на Омега-3 мастни кислелини ленено масло.

По желание към салатите можете да добавите и кисело мляко. То е изключително подходящ дресинг за зелените продукти. Според състава на салатата можете да добавите още горчица, майонеза или мед.

Орехови и други натрошени ядки също придават апетитен вид и по-богат вкус на салатените ястия.

По желание те могат да се подправят още с пресни или сушени билки според вкусовите предпочитания.

Не забравяйте, че салатите се овкусяват и консумират непосредствено след приготвянето им. В противен случай се губи голяма част от полезните им свойства.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати