gotvach.bg»Статии»Любопитно»Английските сирена със световно признание

Английските сирена със световно признание

RalitsaRalitsa
Новак
1523
Английски сирена
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
33.75 лв.
Виж ››

Английско синьо сирене Bath Blue успя да се справи с трудната конкуренция на продукти от френски, швейцарски и холандски майстори и грабна приза за най-добро сирене в света.

Това се случи на Световните награди за сирене в Лондон (BBC Good Food Show), които се връчват за 26-ти път. В конкурса са се конкурирали над 2700 вида сирена. От всички тях е съставена листа на 50 шампиона с най-добри качества.

Най-доброто сирене на света за тази година се произвежда от фамилия Падфийлд с вековни традиции в млекарството (компанията им се нарича Bath Soft Cheese). Технологията на приготвянето на специалното сирене изисква органично мляко, добито от крави, отглеждани от производителя, и специални условия за зреене в каменни стаи. За да придобие неповторимия си вкус, синьото сирене престоява в помещенията между 60 и 70 дни.

Фамиля Падфийлд от графство Съмърсет, Югозападна Англия има безупречна репутация. Рецептата за приготвянето на Blue Bath датира от стотици години. Вярва се дори, че това сирене е било любимото на Адмирал Нелсън.

Синьо сирене

Един от съдиите в състезанието – канадецът Луис Еърд, определи английското Bath Blue сирене като продукт с идеално балансиран вкус и аромат. Оценяването на сирената се е извършило от над 250 съдии и експерти от цял свят, разпределени в екипи по четирима.

Второто най-добро сирене в света е вид Чедър, произведен от компанията Barbers Farmhouse Cheesemakers. А почетното трето място е за продукт-смесица между краве и козе мляко, носещ името Динарски сър. Неговият изобретател е хърватката Сирана Глигора.

Конкурсът не мина без награда за френски производител. Майстор Ролан Бартелеми бе отличен като личност с изключителен принос към сиренето.

В надпреварата се включиха още производители от Бразилия, Аржентина, Мексико, Нова Зеландия, Канада и страни от Южна Африка.

И въпреки класациите едни от най-добртите сирена, предпочитани в цял свят си остават Стилтън, Рокфор, Пармезан, Мон д’Ор, Грюер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest