gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните френски вина

Най-популярните френски вина

Френски вина

Френските вина могат да ви се сторят объркващи, защото местните рядко посочват на етикета името на сорта вино, от който е произведена напитката.

В повечето случаи се дава информация за местата, където са отгледани плодовете. Много неща могат да повлияят на вкуса на виното, включително типа почва, на която е засадено гроздето, географското разположение на местността, надморската височина на лозето, климатът.

Вкусът на френските вина може да бъде описан като землист или минерален, някои от тях имат нотки на тебешир или гъби.

Най-популярните френски вина се определят от регионите, в които се отглеждат. Представяме няколко от тях.

Бургунди

Лозя

Когато някой каже червено Бургунди, се има предвид Пино Ноар (Pinot Noir). А когато се говори за бяло Бургунди, се има предвид Шардоне. Но, както при повечето френски вина, няма да видите сортовете на етикета.

Бургунди се наричат вината, направени от лозята в този регион на Франция, независимо кой е производителят. По-северната част на Бургунди – Чабли, е известна със своите бели вина от Шардоне.

В Бургундия се произвежда и известното вино Божоле нуво. Младото вино се пуска в продажба само шест седмици след края на гроздобера и то винаги в третия четвъртък на ноември.

Бордо

Вината от Бордо почти винаги са смесица от различни сортове. Ако купувате червено вино, то вероятно включва Каберне Совиньон, Мерло, Малбек, Каберне Фран или Пти Вердо.

Кой сорт е доминиращ? Зависи от мястото, където е произведена напитката. Регионът Бордо е разделен условно от река Жиронде на Ляв и Десен бряг. При вината от левия бряг доминират Каберне Совиньон, докато на изток, на десния бряг, са по-фокусирани върху Мерлото.

Лоара

Лозята около река Лоара също са много популярни. От тях се добива основно грозде за бели вина от сортовете Совиньон (Совиньон блан, Каберне совиньон). Виното от този регион е с аромат на цветя, зелени храсти и билки. Вкусът се определя като минерален. Подходящо е да се съчетае с морска храна и меки и свежи сирена. Виното Мускаде също е много търсена напитка от региона Лоара.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати