Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво е нужно за перфектния свински шашлик

Какво е нужно за перфектния свински шашлик

Свински шашлик

С изключение на вегетарианците и веганите, почти всеки човек е ценител на хубавите шашлици. Те са подходяща храна по всяко време на годината. Грешно е да се смята, че свинското месо се яде само през по-студените месеци, тъй като е по-тежко. Главно правило за доброто меню е човек да се ограничава откъм количество, а не по отношение на разнообразието.

Свинското месо може да бъде приготвено по най-различен начин, но безспорно е класика да е под формата на шашлик. През зимата това може да стане и в най-студената вечер, като го печете с удоволствие, застанали пред камината с чаша червено вино в ръка. Това естествено важи за случаите, в които камината е външна.

През лятото пък можете да си организирате пикник или барбекю на някоя зелена поляна, на плажа на морето или в планината. Тогава ще е истинско удоволствие да въртите забученото на шиш месо, дишайки свежият въздух и наслаждавайки се на природата. Ако е прекалено горещо обаче, е препоръчително да не употребявате червено вино, а по-скоро да се запасите с достатъчно студена бира.

За да приготвите идеалният свински шашлик, е нужно да знаете няколко основни факта. Най-добре е месото, което купите, да е от врат, който можете да замените и с плешка, но в никакъв случай с бут. Гледайте месото да е от предната част на прасето. Това важи дори за приготвянето на шашлик от телешко месо.

Макар да не е задължително, е добре да мариновате предварително свинското месо. Една от най-разпространените маринати е тази с малко олио, червено вино, червен и червен пипер и сол. Също така може да бъде прибавена чубрица и соев сос. Можете да замените червеното вино с бира, а ако разполагате с буркан с кисели краставички, можете да добавите и малко от водата му.

Шашлик

Маринатата може да бъде най-различна, но каквато и да изберете, е добре месото да престои в нея поне един час.

Разликата между обикновеният шиш и шашлика се състои в това, че на шашлика освен месото се забучват и зеленчуци. Те могат също да бъдат най-разнобразни, но е важно всички продукти да бъдат нарязани на приблизително еднакви части, за да могат да се опекат равномерно.

Най-подходящите зеленчуци са лук, чушка и домат, но също така можете да прибавите и тиквички и гъби. Добре е те също предварително да са подправени.

Всички продукти се нанизват на метални шишове и е задължително те да се пекат на предварително намазнена скара, за да не загорят и да залепнат върху нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest