Смилянски боб - традиции и особености

Смилянски боб
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Един от най-разпространените продукти на българската трапеза е бобът. Без значение дали е приготвян на чорба, на яхния, в пълени чушки или сарми, той неизменно присъства на нашата маса. Почти няма семейство, което на Бъдни вечер, когато се приготвят само постни ястия, да не си приготвя и вкусна боб чорба или пълнени сухи чушки с боб. За да стане ястието вкусно обаче, е необходимо и бобът да бъде вкусен.

От всички видове боб Смилянският зрял фасул се отличава със своите качества сред останалите си събратя. Неговият мек и ароматен вкус го кара да се топи в устата на всеки, който го е пробвал. Това е причина Смилянският боб да е с патент за словна марка и да е под защитата на Слоу фуд - международна организация, която има за цел запазването на традициите в отглеждането на много култури и насърчаването на местното производство.

Въпреки патента на Смилянския боб с неговото име много често се злоупотребява. Това, че на дадена опаковка пише Смилянски боб, съвсем не означава, че съдържанието ѝ е истински зрял фасул от село Смилян. Ако искате да сте сигурни, че няма да бъдете измамени, е най-добре лично да се разходите до китното родопско селце и да си го закупите на място.

Превъзходното качество на Смилянския боб се крие не само в над 250-годишните традиции в отглеждането му в село Смилян и околностите, а в географските дадености на самия регион.

Село Смилян е разположено по горното течение на река Арда, която придава някои специфични особености както на въдуха, така и на почвата. От нейните бурни води винаги се усеща прохлада, способстваща и за високата влажност на въздуха.

Боб

Климатът тук се характеризира с мека зима и хладно лято, което е съществен фактор за отглеждането на Смилянския боб. Ако температурите надвишат 33 градуса по Целзий, шушулките веднага ще изсъхнат и бобът ще стане негоден за консумация.

За изключителното качество на Смилянския боб играе роля и друг важен фактор - тук той се отглежда без намесата на каквито и да е изкуствени торове или пестициди и е един от най-значимите истински биопродукти у нас.

Местните жители употребяват само оборски тор и отглеждат фасула с много любов и старание. Ако искате да си приготвите някоя традиционна родопска рецепта със Смилянски боб, е най-добре да попитате хората в село Смилян, които се славят със своята отзивчивост и кулинарни умения.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати