Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите рецепти със смилянски боб

Най-добрите рецепти със смилянски боб

2 от 3 Снимки

Запържен Смилянски боб


Запърженият боб се приготвя, след като сте приготвили вече по-описаният по-горе начин боб чорбата. Отцеждате бульона (можете по-късно да го изпиете) и в тенджера с малко олио запържвате нарязани на кубчета 1 глава кромид лук и 1 морков. След като омекнат достатъчно, намалявате котлона и добавяте 2 лъжици брашно и 1 лъжица червен пипер, като непрекъснато бъркате.

Предварително си пригответе и 1 чаша със студена вода или една чаша от изстиналият вече бульон, който постепенно прибавяте към запръжката. След това сипвате и боба и леко разбърквате, докато сместа стане достатъчно гъста. Така приготвеният запържен боб е много подходящ към кюфтета;

Първенец сред видовете зрял боб в България безспорно е Смилянският боб. Ако сте напълно сигурни, че той наистина е от село Смилян, дори не е необходимо да го накисвате от предходната нощ.

Но бъдете внимателнi, защото по магазините е пълно с подобен боб, който се произвежда в Китай и няма нищо общо с качеството на родния Смилянски фасул.

Смилянският боб може да бъде приготвян по всякакъв начин, но някои от най-разпространените рецепти с боб, които може да приготвяте целогодишно или по-празници като например любимите ни пълнени чушки с боб, са си българска класика.

Само при мисълта за тях ни иде да накиснем една тенджера зрял фасул и да спретнем с него следните вкусотии, които може да разгледате в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати