Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите рецепти със смилянски боб

Най-добрите рецепти със смилянски боб

3 от 3 Снимки

Пълнени чушки или сарми със Смилянски боб


За плънка на пълнените сарми или чушки използвате вече запържения боб, описан по-горе. Ако приготвяте сарми, е най-добре те да са от кисело зеле, а ако са чушки - те да са сухи чушки. След като ги напълните, ги подреждате в намазана с масло тавичка и ги печете под капак на фурна до пълната им готовност.

При чушките е добре, след като ги напълните, да поръсите горната им част с брашно, което ще играе ролята на тапа, за да не изтича бобът по време на печенето. Ако сте свили сарми, е добре вместо капак да ги покриете със зелеви листа, които допълнително ще овкусят ястието. И в двата случая добавете малко вода в тавата, за да сте сигурни, че яденето няма да загори.

Първенец сред видовете зрял боб в България безспорно е Смилянският боб. Ако сте напълно сигурни, че той наистина е от село Смилян, дори не е необходимо да го накисвате от предходната нощ.

Но бъдете внимателнi, защото по магазините е пълно с подобен боб, който се произвежда в Китай и няма нищо общо с качеството на родния Смилянски фасул.

Смилянският боб може да бъде приготвян по всякакъв начин, но някои от най-разпространените рецепти с боб, които може да приготвяте целогодишно или по-празници като например любимите ни пълнени чушки с боб, са си българска класика.

Само при мисълта за тях ни иде да накиснем една тенджера зрял фасул и да спретнем с него следните вкусотии, които може да разгледате в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати