Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Няколко леки идеи с оранжева леща

Няколко леки идеи с оранжева леща

Червена леща

Ако искате да приготвите каквото и да е ястие с оранжева леща, трябва да имате предвид, че тя става готова два пъти по-бързо от обикновената леща и трябва да сте внимателни да не я разварите прекалено много. Поради тази причина оранжевата леща обаче е по-подходяща за приготвянето на крем супи, а заради специфичния си цвят е предпочитана и при приготвянето на салати. Ето няколко лесни рецепти с оранжева леща

Крем-супа от оранжева леща

Необходими продукти: 250 гр. оранжева леща, 6 скилидки чесън, 1 настъргана глава лук, 1 настърган и 1 нарязан на кубчета домат,

олио, 2 с. л. брашно, 1 с. л. червен пипер, 1 щипка джоджен, сол на вкус

Супа от червена леща

Начин на приготвяне: Измитата предварително леща се слага заедно с чесъна и лука да ври. След като е готова, всичко се пасира и към нея се добавят разбърканите заедно с настъргания домат червен пипер и брашно и се изсипват в крем-супата. Ако сместа е станала прекалено гъста, може да се добави малко гореща вода. Накрая се добавят солта и джоджена, а самата супа се сервира, като отгоре се поръсва с нарязаният на кубчета домат.

Салата с оранжева леща и зеленчуци

Необходими продукти: 250 г оранжева леща, 1 глава червен лук, 1 червена и 1 зелена чушка, 1 домат, зехтин, оцет, черен пипер, сол на вкус, магданоз

Начин на приготвяне: Измитата леща се сварява и след като е напълно готова (без да се разварява), се отцежда и се оставя да изстине. Към нея се прибавят нарязаните на ивички или кубчета зеленчуци и изброените подправки, като количеството им зависи от вкуса Ви. Всичко се разбърква добре, салатата се оставя за около 30 мин. в хладилника и се поднася поръсена с магданоз.

Салата с оранжева леща, ориз и фасулени връхчета

Оранжева леща

Необходими продукти: 100- 150 г леща, 100- 150 г дългозърнест ориз, 200 г фасулени връхчета, зехтин, лимонов сок, сол, черен пипер, магданоз, копър

Начин на приготвяне: В два отделни съда се сваряват лещата и оризът и след като са готови, се оставят да изстинат. В голяма купа ги смесвате, добавяте фасулените връхчета и разбъркайте хубаво всичко. Накрая прибавяте изброените подправки, като количеството зависи от вкуса Ви. Поръсвате със ситно нарязаните копър и магданоз.

Опитайте още Пикантно пюре от оранжева леща, Тиквена супа с леща, Леща яхния, Супа от леща, Леща чорба, Супа от червена леща с булгур, Индийска супа с червена леща, Постна леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest