Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Домашните суджуци се правят с майсторлък

Домашните суджуци се правят с майсторлък

Суджук
Снимка: Веселина Константинова

Едно от най-апетитните мезета за всякакви поводи са домашно приготвените суджуци и луканки. Те могат да бъдат приготвени и от различни на вид готови наденици, но за да сте сигурни за състава им, е добре да си ги приготвите сами.

Вече споделихме с вас уникални рецепти като тези за Домашен суджук, Горнооряховски суджук, Бански суджук, Копривщенска луканка, Смядовска луканка, както и още безброй не по-малко апетитни домашни мезенца.

Ето няколко прости рецепти как да угодите на вкусовите си рецептори или да смаете Вашите гости със собственоръчно приготвени суджуци.

Свински суджук

Домашен суджук

Те се приготвят от около 3 кг полутлъсто свинско месо, което може или да бъде смляно с месомелачка или по-трудният, но по-вкусен вариант - да бъде скълцано. На така получилата се местна маса прибавете 65 г сол, 25 г черен пипер и около 10 г счукан бахар. Това са нормалните грамажи, но след като омесите добре всичко, можете отново да го пробвате и ако е необходимо, да добавите още нещо, за да пасне напълно на вкуса Ви.

Всичко това се оставя да престои едно денонощие. След като изтече необходимото време, вземете местната плънка и я напълнете в добре измити свински черва, като на всеки 10 см ги усуквате, да се образуват отделни суджучета. Те се слагат на проветриво място, за да изсъхнат и за да са годни за употреба.

Свински суджуци с чесън

Те също се приготвят с около 3 кг смляно или скълцано свинско месо, но към тях се добавя и 500 г ситно нарязана сланина, 80 г сол, 2 счукани глави чесън, малко червен пипер, 4 г селитра, 3- 4 счукани карамфилчета и непълна чаена чаша вода.

Всичко това се смесва много добре и се оставя да престои 1 нощ. После сместа се пълни в свински суджуци, които да са с дължина от около 20 см, и се оставят да съхнат на проветриво място. След като са готови, могат да бъдат опушени, но не е задължително. В домашни условия опушването става във фурна, включена на 60 градуса, и се опушва поне 5- 6 часа.

Суджуци

Ловджийски суджук

Ловджийският суджук се приготвя от 4 кг смляно или скълцано свинско и говеждо месо (приблизително на еднакви части) и 1 кг нарязана на ситно сланина. Всичко се смесва много добре и към така получена местна смес се прибавят 120 г сол, 15 г счукан черен пипер, 5 г селитра, 20 г счукана захар и 3 г червен пипер.

Всичко това отново се омесва и се пълни в почистени свински чревца. Отново се отделят едно от друго чрез усукване. За да придобият характерната форма на ловджийски суджук, трябва да ги поставите на масата и върху тях да сложите дъска с тежест, за да могат да се сплескат леко.

Така престояват 2 дни, след което са окачват на проветриво място. Времето на сушенето зависи много от климатичните условия, но в повечето случаи 4-5 дни са достатъчни. След това се опушват и са готови за консумация

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest