Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Известни ястия от Испанската кухня

Известни ястия от Испанската кухня

Испания е известна със своето разнообразно меню. Ето някои от най-типичните и разпространени испански ястия с кратка характеристика към тях.

Мезетата, познати като тапас, могат да се приготвят на практика от абсолютно всичко и представляват малки солени вкуснотийки, които служат за мезе или просто за похапване, ако човек не е много гладен.

Ето някои варианти:

Пинчо де тортиля - състои се от картофена тортиля, която се сервира забодена с клечка върху филия от франзела.

Пинчо баско - представлява нещо като миниатюрно шишче, на което може да има както само месо, месо със зеленчуци така и само зеленчуци. Този вид шишчета са характерни за района на баските. Разпространени са и рибните пинчо каско, като например забучени скариди с ароматни билки.

Крокети - въпреки че имат френски корени, те са много разпространени и в Испания. Обикновено се приготвят от картофено пюре и яхния косидо.

Сепия чокос - това е сепия, приготвена на скара с магданоз и чесън.

Освен огромното разнообразие от тапаси, които се предлагат в почти всички заведения в Испания, друго характерно ястие е и паелята. Тя също може да бъде разнообразна, тъй като името ѝ идва всъщност от самия съд, в който се приготвя, а не от конкретен продукт. Оризът обаче винаги присъства. За района на Валенсия например е характерна паелята, приготвена с ориз, морски дарове и зеленчуци, на която задължително се слага шафран.

Много популярна в Испания като основно ястие е и тортилята, чийто основен продукт са картофите, към които също може да се добави почти всичко, но се предпочита да е постна.

Студената супа Гаспачо също е испански специалитет. Приготвя се от домати, краставици, чушка и хляб и винаги се сервира студена.

Много характерно за испанската кухня е и ризотото, което представлява ориз, в който можем да сложим всякакви зеленчуци, както и черният ориз, който се оцветява от старателното и бавно запържване на лук и чесън.

Испанците са изключително големи ценители и на всякакъв вид месо, както и на морските деликатеси. При тези продукти рецептитте също могат да бъдат най-разнообразни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати