Испанската Кухня от А до Я

Испанската Кухня от А до Я

Испанската кухня се отличава със своето голямо разнообразие и силно усещащо се влияние на различни култури.

Като цяло испанската кухня се счита за много добре балансирана. Най-разпространените продукти са всички видове месо, рибата и морските деликатеси, оризът, млечните продукти, плодовете и зеленчуците.

Всеки регион се характеризира със свои отделни кулинарни традиции, но за цяла Испания е характерно използването на голямо разнообразие от подправки, използването на зехтин вместо олио, подправянето на основните ястия с вино, както и вмъкването в почти всички гозби на пресни зеленчуци.

Това се дължи на факта, че повечето градове и селища разполагат със свои пазари, на които чрез прясната продукция за пореден път се показва силно развитото земеделие в страната. Почти във всички части на Испания можете да намерите свежи и качествени зеленчуци.

Ето някои характерни продукти, които се използват в испанската кухня:

Зеленчуци: Те са сред любимите продукти на испанците и се слагат в абсолютно всичко, дори и при приготвянето на десерти. Използват се домати, краставици, чушки, тиквички и лук. На особена почит е и чесънът, който се използва за приготвянето на някои от най-популярните сосове.

Месо: Испания е най-големият потребител на месни продукти в Европа. По различни начини се приготвят телешко, свинско, пилешко, дивеч и всякакъв друг вид месо. Много разпространени са и колбасите, приготвени от иберийска свиня.

Испанската Кухня от А до Я

Риба и морски дарове: Поради стратегическото си местоположение, испанците от векове са опитни рибари и освен като най-гоялм консуматор на месо са известни и като най-големият консуматор на рибни деликатеси.

Ориз: Оризът е сред най-предпочитаните ястия. Най-често се приготвя под формата на ризото или паеля.

Хляб: Има голямо разнообразие от хлябове, но най-популярни са чабатата и хляба "па амб томкет", който произхожда от района на Каталуния.

Варива: Особено разпространени са червеният боб и белият боб, както и червената леща, които освен за супи и яхнии, се използват и за много салати.

Подправки: Тук разнообразието е наистина огромно, но сред най-търсените аромати са тези на розмарина, мащерката, ментата, магданоза, дафиновия лист, босилека, ригана и майораната.

Вижте и няколко предложения за апетитни испански рецепти: Испански кюфтенца със сос, Испанска рибна салата, Картофи по испански, Испански омлет с картофи, Испански солен кейк, Оригинална испанска паеля, Испански шоколадов крем.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати