Популярни италиански сирена, които трябва да опитате

Популярни италиански сирена, които трябва да опитате

италиански сирена
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Италианската кухня е станала популярна в цял свят с многото видове паста, разнообразието от пици, вкусните брускети и не на последно място, с качествените си сирена. В различните региони на Италия могат да се опитат различни видове сирене, които се приготвят по характерен начин и могат да се съчетаят с най-различни продукти.

Сирената се разделят на три основни групи, според тяхната консистенция и продължителността на зреенето – те са твърди, полутвърди и меки. За твърди се приемат онези, които зреят над половин година, като те най-често се консумират настъргани. Полутвърдите са сирената, които узряват до три месеца, а меките сирена узряват бързо и се консумират пресни.

Ето и осем от най-популярните италиански сирена които задължително трябва да опитате:

- Няма как да не започнем с добре познатото вече и в България Пармиджано Реджано (Parmesan, Parmigiano) или просто пармезан. Това сирене се добавя настъргано към гозбите – може да се сложи пармезан на различни видове пици, сосове за паста и др.

- Моцарелата (Mozzarella) е следващият млечен продукт, който заслужава внимание – това е прясно сирене с плътна структура, често се сервира със салати. Моцарелата може да бъде използвана и като добавка – често се използва за пици и паста.

Пекорино

- Рикотата (Ricotta) е сирене, което се произвежда от суроватка на овче или краве мляко и има сладникав вкус и гладка консистенция. Ако искате да го сервирате у дома, най-добрата компания за него са вината с плодов аромат.

- Маскарпоне (Mascarpone) също е популярно сирене в България – има плътна и кремава консистенция. Сиренето често се използва в комбинация с горски плодове, смокини, а освен това е и незаменима част от десерта тирамису. Комбинирайте това сирене с шардоне или шампанско. Заради сладкия си привкус сиренето Маскарпоне може да бъде комбинирано с кафе или някакъв ликьор.

- Пекорино (Pecorino) е овче сирене, произхождащо от Тоскана и има специфичен аромат и вкус. Сиренето е с твърда консистенция – подходящо е да се сервира с червени вина.

Качокавало

- Горгонзола (Gorgonzola) е синьо сирене с кремообразна структура – характерно за него е, че колкото е по-неузряло, толкова по-лек е вкусът му.

- Грана падано (Granapadano) е италианско сирене с твърда консистенция, а вкусът му е леко пикантен, солен и с много слаб орехов оттенък.

- Проволоне (Provolone) е сирене с полутвърда консистенция, което може да отлежава в продължение на месеци – колкото по-дълго отлежава, толкова по-силен става вкусът му.

- Качокавало (Caciocavallo) е поредният италиански деликатес, който трябва да опитате при първа възможност. Качокавало е гордост на остров Сицилия и южния район Базиликата. Може да се приготви от краве мляко или смес от краве, овче и козе мляко.

- Таледжио (Taleggio) е уникално италианско сирене, което ще ви омагьоса с вкуса си. Приготвя се от пълномаслено краве мляко и се отличава с оранжевиката си кора и мека вътрешност.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати