Особености на тайландската кухня

Тайландски Ястия

Тайландската кухня е вид азиатска кухня, която е традиционно известна с екзотичния си вкус на пикантни подправки, комбинирани със сладко и солено.

Няколко вкуса доминират в ястията на тази екстравагантна кухня – кисел, сладък, горчив, солен и лютив, който е над останалите. Магията на тайландското ястие е в перфектното и равномерно комбиниране на тези вкусове.

Най-използваните съставки в тайландската кухня са нам пла (ароматен рибен сос) и ка-пее, което всъщност е натурален пастет от скариди.

Що се отнася до подправките, специфичен почерк за екзотичните ястия в Тайланд, имат листата на кафир лайм, които се използват в супи и като съставка за къри. Самото къри често се комбинира и с чесън, джинджифил и лимонена трева, смесени с различни люти подправки.

Тайландски Спагети

Оризът в тайландската кухня е като хляба и картофите в европейските кухни. Той неутрализира вкусовете и “омекотява” лютивината на ястията.

Има два разпространени сорта, които се използват: бял и отделящ се на зрънца (Кхао Съау), който е любим на жителите на централната и южна част на страната; и жълт и лепкав (Кхао Ниау), който е предпочитан от тайландците в северните и североизточните райони.

Спагетите са визитната картичка на Тайланд. Дори най-заклетите фенове на пастата - италианците, признават превъзходния вкус на този тайландски продукт.

За разлика от познатите ни тестени изделия, в Тайланд с популярност се ползват тънките и дебелите оризови спагети, които са основа за кулинарните шедьоври на местните готвачи.

Тайландските трапези изобилстват и с разнообразна морска и сладководна риба, скариди, стриди, калмари, раци. Морските дарове се приготвят предимно на пара, върху въглища или се варят.

Тайландски Омлет

Освен тези вкусотии обаче, екзотичната кухня обича да включва и различни насекоми в своите ястия. Най-често срещани са червеите, бръмбарите и скакалците, които местните хора похапват като лека закуска. Тайландската кухня е изключително богата на закуски - малки парченца храна, в случая цели насекоми, се пекат под формата на шишчета на всеки ъгъл.

Тайландците пият чай, сок, кафе, вода и всички останали напитки в прозрачни пликчета. Това е и нещото, което учудва най-много европейските туристи. Освен това, натуралните плодови сокове обикновено са посолени, което също може да се окаже неприятна изненада за мнозина.

Това се дължи на факта, че горещият и влажен климат в Тайланд кара хората да измислят иновативни начини как най-бързо да се снабдят с необходимите дози витамин С, сол, вода и глюкоза.

Ако сте почитатели на тайландската кухня, предлагаме ви няколко невероятни рецепти: Тайландска чорба от свинско, Пилешки крилца по тайландски, Тайландски омлет, Тайландски кокосов пудинг, Печено пиле по тайландски и Тайландски рибни кюфтенца.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати