Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусотии с червено цвекло от руската кухня

Вкусотии с червено цвекло от руската кухня

Борш

В руската кухня червеното цвекло е изключително популярно и се използва за направата на всякакви супи, салати и предястия.

Този не толкова разпространен у нас зеленчук е бил известен в руската кухня още през 11 в., а масовото му използване за кулинарни цели са налага окончателно около 14 в., заедно с ряпата и зелето. През 16-17 в. става толкова типичен за руската кухня, че руснаците започват да го възприемат като местен зеленчук.

Ето няколко традиционни руски рецепти, които няма как да бъдат приготвени без червеното цвекло.

Борш с кисело мляко

Необходими продукти: 2 глави червено цвекло, 300 г зеле, 1/2 водна чаша кисело мляко, 2 моркова, 1 глава кромид лук, 1 картоф, 3 с. л. олио, 1 с. л. захар, 1 с. л. доматено пюре, лимонов сок и сол на вкус, 1 връзка копър или магданоз.

Цвекло с Морков

Начин на приготвяне: Обеленият картоф се слага да ври в подсолена вода и след като е готов се претрива заедно с бульона. Ситно нарязаните червено цвекло, зеле, морков и лук се слагат в тенджера заедно с доматеното пюре, захарта, солта, картофената смес и малко вода и се задушават около 25- 30 мин.

След като всичко е готово се добавя вода, колкото ястието да придобие вид на супа и се добавят лимоновия сок и олиото, магданоза или копъра. Към сипания в купички готов борш, се слага по 1- 2 лъжици кисело мляко.

Червено цвекло със сметана

Необходими продукти: 500 г червено цвекло, 1 морков, 1 водна чаша заквасена сметана, 1 с. л. лимонов сок, 1-2 с. л. брашно, 50 г масло, сол и захар на вкус.

Червено цвекло

Начин на приготвяне: Цвеклото и морковът се нарязват на ивички, напръскват се с лимонов сок, добавя се малко масло и вода и се задушават около 40- 50 мин, като периодично ги разбърквате.

В отделен съд се запържва брашното с маслото, добавя се сметаната, захарта и солта и всичко ври не повече от 1- 2 мин. С така полученият сос се заливат готовите вече зеленчуци.

Червено цвекло с ябълки

Необходими продукти: 500 г цвекло, 50 г пушена сланина, 1- 2 зелени ябълки, 1 чаша червено вино, 1 чаша плодов сок, канела, карамфил, сол и захар на вкус.

Начин на приготвяне: Ябълките и цвеклото се обелват и настъргват на едро. Сланината се разтопява и към нея се добавят настърганите продукти и всички подправки без виното.

То се слага най-накрая, след като всичко е вече достатъчно омекнало. Така полученото ястие се сервира най-често в комбинация с месни продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest