gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какво е известна руската кухня?

С какво е известна руската кухня?

Руска Кухня

Разнообразието на руската кухня е свързано с факта, че Русия е мултикултурна и мултинационална държава. В основата са обикновените славянски ястия, разнообразени по-късно от аристократичното влечение към западноевропейската кулинарна култура.

В многовековната си история руският народ е сътворил огромно количество кулинарни рецепти. Цели столетия руската кухня е била незаслужено пренебрегвана.

Още от дълбока древност в Русия навред са се отглеждали ръж, пшеница, ечемик, овес, просо. Отдавна този народ е овладял изкуството да прави фино брашно и е разкрил тайните на печивата от тесто с мая.

Руски традиционни храни

Именно поради тези причини, в руската кухня основно място заемат най-различни пироги, блини, палачинки, олади, пелмени и др.

Едно от най-древните руски ястия – това са палачинките. Никой не знае кога те са се появили на руската трапеза, но е известно, че те са били ритуално ястие още за езичните славянски народи.

Най-различни поверия и традиции са свързани с палачинките. Те са били задължително ястие за погребенията, и в същото време с тях са хранили родилката по време на раждане. Една от съхранилите се до днес традиции, свързани с палачинките, е Масленица.

Руски Палачинки

В продължение на цяла седмица преди Великите пости във всеки руски дом се пекат палачинки и се хапват с различни предястия – с хайвер, сметана, риба, месо, гъби.

Не по-малко разпространени са ястията от варива: различни каши, запеканки, овесени блини и кисели, блюда от грах и леща. Всъщност едно от най-важните ястия от руската кухня е кашата.

Първоначално това е било обредно, тържествено блюдо, което е присъствало само на празници и тържества. През 17 в. думата „каша“ е била синоним на „пир“. Изгубила по-късно обредното си значение, кашата се превърнала в ежедневно ястие за руснаците.

Пелмени

Рибата е също важен продукт в руската кухня. Световно известна е руската сьомга, както и руският черен и червен хайвер, като за най-добър се смята хайверът от есетра от Каспийско море.

Освен тези вкусотии, руснаците обичат да си похапват и шаран, който се приготвя по различен начин във всеки край на страната - запечен шаран по московски - със сметанов сос; по руски - с бял сос; шаран с елда и т.н.

Вижте и някои рецепти за страхотни руски ястия: Руско ябълково суфле, Руски червени палачинки, Руска каша от телешко и елда, Руски бонбони от бисквити, Руски бисквити с мед и канела, Руски морковен пирог с бадеми, Лесна руска торта с шоколад и целувки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати