gotvach.bg»Статии»Любопитно»В кои страни се хранят най-здравословно

В кои страни се хранят най-здравословно

Здравословно хранене

Ново изследване отчете кои са страните, където консумацията на плодове и зеленчуци е най-висока, както и кои държави по света най-често посягат от храните от веригите за бързо хранене.

Изследването е било финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и от британския Медицински изследователски съвет.

В проучването подробно са разгледани хранителните навици на жителите от 197 страни по цял свят. Изследването, публикувано в The Lancet Global, отчита, че консумацията на риба и пълнозърнести продукти в световни мащаби се увеличава.

Според проучването Чад и Сиера Леоне оглавяват класацията по здравословно хранене. Жителите на двете африкански страни най-често консумират плодове, зеленчуци и ядки.

фаст фууд

Хората от най-развитите икономически райони по света – САЩ, Европа, Канада, Нова Зеландия и Австралия най-често посягат към вредните храни.

В рамките на изследването учените анализирали 17 от храните, които най-често се свързват с поява на болести като рак, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Изследвана е също и консумацията на най-полезните продукти в природата.

Оказало се, че държавите с най-ниски доходи на глава от населението като Чад, Сиера Леоне, Мали и Гамбия оглавяват класацията за здравословна диета.

По този показател най-зле се представят Унгария, Чехия, Белгия, Казахстан и Беларус. Държавите, където хапват най-много плодове и зеленчуци, са Тунис и Барбадос, а местата, където най-рядко се сервират полезните храни, са Азербейджан и Словакия.

В обобщен вариант Западна Европа е лидер при консумацията на нездравословни храни, като след жителите на Стария континент се нареждат китайците и индийците.

В САЩ картината е била доста разнообразна. Наблюдавал се ръст на консумацията, както на здравословните, така и на нездравословните храни.

Въпреки че консумацията на рибни и пълнозърнести продукти през последните 20 години е нараснала, с по-високи нива за същия период са и популярните храни от веригите за бързо хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати