Световноизвестни немски ястия

Немска кухня

Немската кухня е всичко друго, но не и диетична. Основните ястия като цяло са тежки благодарение на широкото използване на свинско месо и бекон. Висококалорична и разнообразна, немската кухня е способна да изкуши и най-строгите хранителни въздържатели. Разбира се, немската кухня не е само свинско, картофи и бира, в нея има от всичко по много.

Супите в Германия определено не са на почит, но все пак имат доста интересни рецепти, които заслужават внимание. Най-известните са Gulaschsuppe, която наподобява прословутия унгарски гулаш, пикантна супа Bohnensuppe и Zwiebelsuppe – подобна до френската супа с червен лук.

Източните германци често готвят солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. С годините световна слава на Германия е донесла супата Айнтопф. За нейното приготвяне се използва 1 литър месен бульон, 500 г телешко месо, царевица, ориз и много подправки.

Ястията на немската кухня са винаги засищащи, калорични и много вкусни. Голяма роля играе в нея месото, особено свинското, което се приготвя по много различни начини. Най-вероятно няма да се намери човек на света, който поне веднъж в живота си да не е чул за немските наденички или т. нар. „франкфурти”.

Шницел

В немската кухня има много ястия от цели парчета месо – котлети, шницели, варено свинско руло, кървавица със стафиди, филе по хамбургски, бифтек по хамбургски. Ястията с дребно нарязано месо не се радват на голяма почит.

Labskaus е старо популярно сред моряците ястие, като се смята, че най-добре се приготвя в Хамбург. Съставките му могат да шокират всеки гастроном, но крайният резултат надминава и най-смелите очаквания. Характерното ястие съдържа картофи, мариновано говеждо, прясно мляко, маринована херинга, кисели краставички и яйца.

Немска палачинка

От десертите на признание се радват плодовите салати от нарязани на дребно плодове, поръсени с пудра захар и поляти с плодови сосове или сиропи. Традиционно немските домакини приготвят мусове, всякакви печива с плодови сосове, сладолед.

Десертите са гордостта на германците, начело със световноизвестния ябълковия щрудел, тортите със сливи и извара, с шоколад и орехи и всякакви кремове. Най-известен по света е чудният коледен [щолен].

Класически рецепти от немската кухня си остават: Флам Кухен, Леберкезе, Вайсбрат, Джолани по немски, Баварска салата, Картофи с бекон по немски, Наденички с къри и доматен сос, Торта Линцер, Кугелхупф, Напкухен, Немска палачинка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати