Чесънът - лекарство от природата

Чесънът - лекарство от природата

Чесън

Може би не си падате по чесъна, но не забравяйте, че лютивите бели скилидки са лекарство от природата.

Още от дълбока древност хората са използвали чесъна заради лечебните му свойства. В чесъна се съдържа естественият антибиотик алицин, йод, витамини A, В1, В2. Чесънът крие в себе си и германий. Това е много рядък природен елемент, който има противотуморен ефект. Ензимите и хормоните в скилидките също са особено полезни за човешкия организъм.

В 100 грама чесън се съдържат 30.8 гр. въглехидрати, 6.2 гр. белтъчини, 1.5 гр. целулоза, 0.2 гр. мазнини, 0.15 гр. желязо, 0.2 гр. фосфор, 0.15 гр. аскорбинова киселина.

Изследванията сочат, че чесънът предотвратява появата на плаки върху стените на кръвоносните съдове и намалява дебелината на вече появила се плака. Плаките са виновни за появата на сърдечни болести и инфаркт. Когато хапваме чесън, той помага за по-добро снабдяване на кръвоносната система с хранителни вещества и кислород.

В българския фолклор има обичай, свързан с чесъна. По Коледа възрастните връзвали на дрешките на децата по една скилидка чесън, за да им носи здраве и същевременно да ги пази от зли сили.

Като казахме зли сили... По време на чумни епидемии в миналото хората по света поставяли венец от чесън на вратите на къщите си, за да ги пази от коварната болест.

Чесънът е полезен в студените месеци, тъй като подсилва имунната система. Няма да сбъркате, ако хапвате по 2 скилидки чесън на ден.

Има обаче и случаи, в които не е препоръчително да се употребява чесън. Избягвайте го, ако имате увеличена стомашна секреция, болен черния дроб, болна жлъчка или бъбреци, при бременност и при кърмене.

Рейтинг

5 5
4 6
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Силвия котова
Силвия котова
24.03.2014 19:11
Вярно ли е че лекува косопад
2
0
Мама
Мама
22.01.2014 02:41
Не е вярно,че чесъна трябва да се избягва по време на бременност или кърмене.Стига бременната да не й е неприятно и да няма киселини,спокойно може да си яде.При кърменето също,бебетата нямат нищо против кърмата да има лек вкус на чесън.Яла съм и чесън и лук докато бях бременна и сега като кърмя. Резултата е,че детето ми прояде лук с кеф.Аз не съм я захранвала,понеже мислех,че няма да й хареса,но тя взе да си го краде от салатата ми :)
1
0