Най-популярните италиански пици

Пица Маргарита

Пицата е може би най-популярното италианско ястие, което жъне успех по цял свят. Един от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в най-обичаното хапване за малки и големи е, способността й да се приготвя лесно и да е винаги различна.

Друго нейно предимство, заради което я обичаме толкова много, е това, че е достъпна и не е нужно да разполагате с цяло състояние, за да се поглезите с италианския специалитет.

Въпреки че в днешно време съществуват хиляди разновидности на пицата, най-вкусната ще си остане в Италия, където е създадена още преди векове от древните римляни.

Интересен факт е, че голяма част от италианските майстори не одобряват в пицата да се слагат десетки различни съставки, защото така се разваля магията на тестеното изделие. Например, никъде в Италия няма да срещнете пица с ананас, тъй като това е изцяло американска разновидност.

Пица

Освен това, на италиански “peperoni” означава чушки. Ето защо, ако сте в Италия и си поръчате такава пица, сервитьорът би чул “чушки” и в никакъв случай не биха ви донесли пица с шпеков салам пеперони, защото такъв не съществува. Ето кои са най-популярните пици в Италия, които определено си струва да се опитат.

1. Пица Маргарита

"Маргарита" е класическа разновидност на пицата, която се приготвя със сравнително малко съставки – пресни резени домати, пармезан, моцарела, чесън. Италианците я предпочитат заради по-ниската й калоричност в сравнение с останалите разновидности. Традиционно се пече на фурна с дърва.

2. Пица Неаполитана

Пица Неаполитана

Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата - Неапол. Съдържа домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа - типични за региона продукти.

3. Пица Куатро формаджи

В превод името й означава "четири сирена" и съдържа, освен доматен сос, моцарела, пармезан, горгонзола и проволоне. Накрая за завършек се посипва тънка струйка зехтин.

4. Пица с прошуто

Както става ясно и от самото й име, тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка "Прошуто". Добавя се и италианско сирене, като за препоръчване е то да бъде Рикота.

Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна. В някои райони на Италия допълват плътния вкус на съставките с пресни листенца рукола.

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Даниела
Даниела
06.04.2016 18:36
Няма пица,която да не ми харесва,като тип.Най вкусни са тези опечени на фурна с дърва.Обожавам Пиците с Морски дарове!!!В къщи правя задължително всяка седмица.Нищо не остава....
0
0
Биляна Владова
четирите са ми любими
2
0