gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои страни са най-големите фенове на чая

Кои страни са най-големите фенове на чая

Пиене на чай

Малко хора биха отказали чаша чай, тъй като освен че е приятна, напитката и е много полезна. Но пет страни по света са истински поклонници на чая, отбелязвайки най-висока консумация.

Китай

Китайците пият чай по всяко време на деня – заедно със закуската, обяда, вечерята и между храненията. Много от хората в страна дори използват напитката като заместител на водата.

Според една легенда именно китайски император е първият човек, опитал чай. В историята се казва, че през 2737 година преди Христа в сварената вода на Шен Хун случайно паднало листо, като крайният резултат наистина му харесал.

Чай

Индия

Индия е втората държава света, която пие чай в наистина големи количества. Закуската и вечерята на индийците традиционно е придружена с чай, като дори използват напитката и в медицината.

В страната е започнало масово да се култивира чай, едва след настаняване на британските колонизатори по тези територии, а дотогава той растял в дивата природа без да се консумира.

Япония

В страната на изгряващото слънце пиенето на чай е издигнато в култ и дори е организирана специална чаена церемония, която е повлияна от дзен будизма.

Английски чай

В миналото чаената церемония е била популярна само сред военната аристокрация на Япония и се организирала, за да постигне човек пълен мир със себе си.

Кения

Първите посеви с чай в Кения се появяват чак през 1903 година, а днес страната е най-големият износител на черен чай. Напитката в африканската страна задължително се сервира с мляко и захар.

Великобритания

Петите най-големи консуматори на чай в света са британците. Напитката е любима за голяма част от жителите на Острова, като те я предпочитат в комбинация с мляко. Според проучванията само 2% от британците пият чая си, без да добавят в него прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Маргарита
Маргарита
19.01.2016 17:18
За индийския не знам дали е силен като турския
1
0
Иси
Иси
19.01.2016 16:57
Турция и Индия
0
0
Ваня Благоева
Не знам не съм пила, но казват найстина че е силен и хубав. :)
0
0
Маргарита
Маргарита
19.01.2016 15:50
турския чай е много силен, като кафе е направо
2
0
Ваня Благоева
До колкото знам, от турските сериали, турците също консумират много чай :)
0
0