gotvach.bg»Статии»Любопитно»Учудващите факти за шоколада

Учудващите факти за шоколада

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Какао
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Най-любимото сладко изкушение на повечето хора по света е шоколадът. Той е един от най-купуваните продукти в световен мащаб, а много хора казват, че не могат са преживеят и ден без шоколад.

Понеже лакомството е едно от най-консумираните, сайтът foodpanda посочи едни от най-любопитните факти за него, част от които повечето хора не знаят.

1. Шоколадът е на повече от 4000 години – първото какаово дърво е открито в тропическите гори на Амазонка, а първите хора, които са го консумирали, са били индианците от Северна и Южна Америка. Думата шоколад идва от езика на ацтеките - cacahuatl.

2. Първите производители на шоколад са деца-роби – по неофициални данни се смята, че в миналото около 72 000 деца-роби от Африка са произвеждали първите шоколадови блокчета в историята. По-голямата част от тези деца така и не опитали сладкото изкушение, с което ежедневно работели.

Шоколадов Сладкиш

3. Шоколадовите сладкиши съдържат само 10% шоколад – изчислено е, че въпреки апетитния си кафяв вид, шоколадовите сладкиши не са богати на шоколад, тъй като съдържанието му е едва 10%.

4. Млечният шоколад е сред новите кулинарни изобретения – през 1876 година в опит да бъде смекчен горчивия му вкус към шоколада се прибавя кондензирано мляко, получавайки се днешния млечен шоколад. Въпреки че шоколада е на повече от 4000 година, млечният му вариант е измислен едва преди 139 години.

5. Ацтеките са използвали шоколада като валута – в миналото какаовите зърна били много ценни и ацтеките без проблем търгували с тях. За 10 какаови зърна те купували 1 заек, а за 100 можели да си купят роб.

Шоколад

6. Шоколадът е сред най-полезните продукти – в лакомството се съдържат флавоноиди, които предпазват организма от рак и подпомагат дейността на сърцето.

7. Испанците започнали да добавят захар към шоколада – първият шоколад е бил много горчив и такъв го консумирали единствено ацтеките. Испанците са първите хора, които започнали да добавят захар към него.

8. Светът е изправен пред недостиг на шоколад - заради епидемия от заболявания по какаото в Латинска Америка добивът му е намалял, но търсенето на шоколад не спира да расте, което заплашва от недостиг.

9. Най-големият шоколад в света тежи 6 тона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати