Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Новак в кухнята: Как правилно да белим домати?

Новак в кухнята: Как правилно да белим домати?

Белене на домати

Има рецепти, в които се изисква доматите да бъдат белени. Ако сте попадали на такива предложения и сте се опитвали да ги белите с нож, със сигурност сте се уверили, че това никак не е лесно. Освен това отнема прекалено много време и никога не успяват да се обелят идеално – без да се засегне месестата част или без да остане обелка по домата.

Има начин да улесните тази иначе скучна работа. За да махнете кожата на доматите, ще са ви необходими една тенджера с гореща вода, една купа с ледено студена вода, нож и разбира се добре узрели и напълно здрави домати.

Първо, измийте хубаво доматите. Изрежете внимателно с нож дръжките на зарзавата. След това разцепете кожата на домата от противоположната на дръжката страна – не правете дълбок разрез, а съвсем леко срежете обвивката.

През това време налейте вода в тенджера и я загрейте на котлона. След като водата стане гореща, пуснете доматите - оставете ги да престоят около 15 – 20 секунди в съда. Ако доматите са по-твърди, ще са им нужни още няколко секунди, за да се отлепи кожата от месестата част.

Белени домати

За да сте сигурни дали е време да ги изваждате, погледнете местата, където сте им направили разрез – ако трябва да се вадят, обвивката им ще се е напукала.

С помощта на решетъчна лъжица извадете доматите и веднага ги сложете в предварително подготвената купа със студена вода. Към студената вода можете да сложите няколко кубчета лед. Оставете ги за няколко минути, за да се охладят добре. След това идва и същинската част на работата, а именно премахването на обелката.

За целта нямате нужда от нож, защото обелката се премахва изключително лесно – използвайте само пръстите си. Започнете да отстранявате обелката, като започнете от местата, където вече се е разпукала. Ще забележите, че по този начин доматите се белят изключително лесно, а в крайна сметка няма да ви отнеме и много време.

Домати

Така обелените домати могат да се използват за различни гозби, сосове, зимнина и салати. Бъдете спокойни - няма да имат сварен вид или вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest