Тестени изкушения от полската кухня

Пиероги

Всяка страна си има своите национални ястия и специалитети, които задължително трябва да опитате, ако сте решили да я посетите. Полската кухня се е развивала изключително много през вековете, поради исторически обстоятелства. Националната полска кухня споделя някои сходства с централни и източноевропейски традиции като италианската и френската кухня.

Въпреки че в традиционните готварски книги на тази нация преобладават месните блюда, съществуват и изключително много рецепти, които се приготвят с тесто. Това се дължи на факта, че през Средновековието полската кухня е била базирана на ястия, направени от селскостопански продукти (просо, ръж, пшеница), плодове, билки и местни подправки. Тя е била известна най-вече с обилната употреба на сол и постоянното присъствие на булгура.

Част от типичните полски ястия, приготвени от тесто, вече са толкова популярни, че са се превърнали във фаст фууд и могат да бъдат опитани буквално на всяка крачка.

Полша е известна с така наречените Варенки. Те са с плънка от месо, зеле с гъби, както и с извара и плодов пълнеж. С особена популярност се ползват варениките, които в Полша се наричат руски (с пълнеж от извара, картофи и пържен лук).

Вареники

От тестените ястия голям успех имат палачинките, пълнените пизи и пьерогите. Всъщност разликата между варенки, пизи и пьероги е изключително малка, а за някои туристи дори незначителна. Разбира се, всеки поляк с радост би ви обяснил какво различава трите тестени деликатеса. Варенките са полският еквивалент на руските кнедли, докато пизите са варени на пара пелмени от картофено брашно.

Най-популярното ястие в Полша несъмнено са така наречените Пьероги, които се приготвят, като се варят в подсолена вода. Рецептата за тестото е вода, брашно и яйца, но тънкостта е в замесването му. То трябва да стане меко.

След това се разточва, изрязват се кръгчета и в средата на всяко се слага солен или сладък пълнеж. Всяка пирога се сгъва на две и краищата и се слепват, след което се пуска във вряща подсолена вода и се изваждат с решетеста лъжица. Пожелание тестените изделия могат да се полеят със запържена мазнина.

Опитайте още Кекс с маково семе и стафиди, Щрудел с картофи, Серник, Кралска мазурка, Кокосова мазурка.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати