gotvach.bg»Статии»Любопитно»Популярни ястия от холандската кухня

Популярни ястия от холандската кухня

Хот пот

Обикновено свързваме Холандия с вятърните мелници, един от символите на страната. Особеностите на местната кулинария се дължат най-вече на географското положение на страната.

Климатът тук едва ли може да се нарече благоприятен за отглеждане на разнообразни зеленчуци и плодове, макар че зарзавати се отглеждат в много оранжерии. Освен това в тази държава, чиито брегове излизат на Северно море, хората от векове се занимават с риболов.

Холандската кухня е добре засищаща, със северни нотки и дух на морски пътешествия. Най-популярният зеленчук в холандската кухня е картофът, следван от зеле, моркови и ряпа.

Едно от най-известните достижения на холандската кухня са холандските сирена, които са популярни в цял свят. Почти не се използват пикантни подправки, но за сметка на това широко се използват мазни сосове, получени при готвенето на месо.

Стампот

Традиционно ястията са лесни за приготвяне и не съдържат много съставки. Всеки холандец обожава снерт (snert) – много гъста бобена супа. Друго много разпространено и питателно ястие е граховата супа, която се консумира най-вече през зимните месеци.

Едно изключително прочуто холандско ястие е ристафел. Под това общо наименование се крият всевъзможни подобни на пилафа ястия от ориз, месо и зеленчуци. Всяка холандска домакиня прави ристафел по собствена рецепта.

Ако сложите ристафел в глинено гювече и махнете ориза, ще получите друго традиционно холандско ястие – хот пот. Задължителна съставка на хот пот-а е телешкото. Ако пък приготвите гювечето без месо, зеленчуковото пюре ще се казва щамппот.

Най-често срещаното ястие през зимата е стампот – намачкани картофи с различни вариации добавени други зеленчуци, като кисело зеле, моркови или ендивия. Единственото месо, което се добавя, е на ситно нарязана сланина или наденица.

Гауда

Традиционно всеки турист се впечатлява от изпържените във фритюрник топчета брууджес, които могат да бъдат с различен състав. Можете да поръчате най-обикновен брууджес от сирене или да опитате топчета от месо от раци.

Разбира се, Холандия никога не би била същата без прочутите си млечни продукти. Кашкавалът Гауда и Едамер са едни от на-известните холандски продукти на света - с тяхната известност може да се конкурират само лалетата.

Тези кашкавали са произвеждани от домашно обезмаслено мляко и обикновено имат сферична форма. А истинската холандска Гауда узрява над 12 месеца и това я прави толкова лека и приятна на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати