Ползи и съхранение на зелев сок

Сок от зеле

Лечебните свойства на зелето са известни още от Древността. През годините този зеленчук с право си е спечелило званието "цар на зеленчуците". В народната медицина се използва главно за лечение на черен дроб и стомах, както и за цялостно укрепване на организма. Сред видовете зеле най-лечебно е бялото.

Прясното зеле е много трудно за съхранение. Поради това през студените месеци се запазва осолено или мариновано. Всички сортове са подходящи. Най-полезното кисело зеле се прави с цели глави. Наскоро в съдържанието му бяха открити вещества, които предотвратяват затлъстяването и действат противосклеротично. Лечебният му ефект зависи от начина и условията на неговото съхранение.

Най-добрата естествена напитка за здравето е сокът от прясно зеле. Той обаче може да се получи само през лятото и есента. Подобен ефект, макар и по-малък, има зелевата чорба.

Сокът от зеле е нетраен продукт. Поради това трябва да се приготвя в деня на консумацията. В сухата маса зеле се съдържа повече витамин U, затова може да се пусне два пъти на сок машината. Витамин U е изолираното от сока на зелето вещество, наречено така така заради лечебния си ефект при язвена болест.

Сокът от зеле се използва активно при лечение на ниска киселинност, холецистит и улцерозен колит. При стомашна язва пък народната медицина препоръчва да се пие сок от зеле, около 40-50 минути преди всяко ядене, в продължение на един месец.

Кисело зеле

Като профилактика срещу атеросклероза се препоръчва по една чаша сок от зеле на ден, сутрин, на празен стомах. Топъл сок от зеле със захар в същата доза пък се препоръчва като отхрачващо средство за лечение на белодробни заболявания.

Сокът от кисело зеле пък се източва от контейнера, когато започне да придобива приятен кисел вкус. Обикновено процесът на ферментация се извършва при температура 18-24°С. Зелевият сок се отделя от ферментиралото зеле, изсипва се в стъклен буркан и се покрива с капак.

Оставя се на хладно за около 2 часа, след което е готов за консумация. Може да се съхранява в бутилки и буркани. За целта утайката му се отделя и се нагрява в емайлиран съд до 80°С. След това се насипва в избрания съд и се пастьоризира.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати